Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog
Blog
Ha én nem, akkor a lelkem... 2018.11.18. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2018. november 19.

Székföldi magyar napok    2018. november 19., hétfő, Közélet

Zsúfolásig telt szombaton a pályázati pénzből kifogástalanul felújított hídvégi kultúrotthon a megyevezetés által kezdeményezett és szervezett Székföldi magyar napok befejező szórványerősítő rendezvényén.

 

Fotó: .Kiss Csilla

Utolsó frissítés ( 2018. december 18. )
Tovább...
 
Uzon a fogyó esztendőben 2018.11.06. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2018. november 06.

2018. november 6. kedd, Riport

Mondhatnánk azt is, hogy ellenszélben, mégis életkedvvel. Intézményes ez az ellenszél, amelynek erősségét azok az önkormányzati vezetők tapasztalják nap mint nap, akik több nyertes pályázat beindításával küszködnek. Annak ellenére, hogy a befektetés pénzalapjának 50 százaléka már a számlájukon, a pénzügyminisztériumon belül működő közbeszerzési hivatal gyakran kifogásolható akadályokat gördít eléjük. Ezek miatt csak késéssel indulhat a beruházás, az időszűke miatt pedig a kivitelezők ódzkodnak bevállalni a munkálatokat.

Tizennégy pályázat
Uzon községnek jelenleg 14 pályázata van, Ráduly István polgármestert arra kértük, szóljon ezekről bővebben.                                                                           

A községháza. Fotó: Albert Levente– Kilenc európai uniós és öt, a Helyi Fejlesztések Országos Programjában benyújtott nyertes pályázatunk van. Nincs szándékomban részletezni mind a tizennégyet, csak példákat említek a hivatali akadékoskodásra. Emiatt és a hazai bürokrácia okán négy és fél hónap után tudtuk csak leszerződni például Lisznyó és Bikfalva közös ivóvízhálózatának a munkálatait, amelyet Uzonnál kell rácsatlakoztatni a megyeközpont rendszerére. A tervezetet a Total Proiect készítette, értéke 1,2 millió euró, a pénz fele már itt van, és 2020 tavaszára kész kell lennie! Hasonló nehézségekbe ütköztünk a Lisznyó, majd a Sepsimagyarós felé tartó bekötőút aszfaltozása, valamint több telekkönyvezett kisebb mellékutca korszerűsítése esetében is. És nem kivétel ez alól a leendő uzoni új óvoda sem, amely a helyi szabadidőpark övezetében kap helyet, s amelyre szintén átutalták a költségek felét. Uzonban amúgy végre épül a ravatalozó, erre 920 ezer lejt különítettünk el önrészként. Kivitelezője egy zágoni egyéni vállalkozás, jövő nyárra lesz készen.                             Megkezdtük a közbeszerzést a műemlék Pünkösti-kúria felújítására.

A községháza. Fotó: Albert Levente

Utolsó frissítés ( 2018. november 07. )
Tovább...
 
Megemlékezés Barcaföldváron 2018.11.04 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2018. november 06.

Megemlékezés Barcaföldváron

  Kultúra  2018.11.06

Szomorúság, bánat és fájdalom lengte be vasárnap az egykori földvári fogolytábor utolsó tömegsírja fölött kialakított kegyeleti helyet, ahová a Barcaságról és Háromszékről érkeztek zarándokok. Egyesek közülük a felmenőik, mások a falusfelük vagy egyszerűen az itt embertelen körülmények között elhunyt, mint­egy 1000 magyar fogoly emléke előtt hajtottak fejet.

Utolsó frissítés ( 2018. november 06. )
Tovább...
 
Jöttek, akik megmaradtak 2018.11.04. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2018. november 05.

Főhajtás Barcaföldváron

2018. november 5., hétfő, Közélet
Édesapja nagyobbik testvére esett el a második világháborúban az uzoni Szigyártó Irmának, ma sem tudják, hol van eltemetve, és azért jön el minden esztendőben az egykori földvári fogolytábor utolsó tömegsírja fölött kialakított emlékkertbe az 1956. novemberi gyásznappal egybeeső ünnepi főhajtásra, hogy lerója kegyeletét nagybátyja emléke előtt, és másokat is arra biztasson, ugyanezt tegyék. A tegnap délután tartott tizenkilencedik barcaföldvári megemlékezésen egyházi és világi képviselők emlékeztettek a második világháború végén különböző fogolytáborokba hurcolt erdélyi magyarok kegyetlen sorsára.
 
Fotó: Ferencz Csaba
Utolsó frissítés ( 2018. november 06. )
Tovább...
 
Magyar szó, magyar dal a megmaradásért 2018.10.21. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2018. október 27.

Árapatak volt az idei Székföldi Magyar Napok első helyszíne, ahol vasárnap délután ünnepelt a helyi magyarság. Az intézményi összefogás eredményeként a székelyföldi belső szórványban évről-évre nagyobb figyelmet kap a magyar szó, a magyar kultúra. A Székföldi Magyar Napok sorozata már az ötödik kiadásához ért.

A képen a következők lehetnek: 2 ember, álló emberek és belső tér

Az ünnepi istentiszteleten vendéglelkész szolgált, Ungvári Barna András, uzoni lelkipásztor szólt a hívekhez, Dániel könyve 3:17-18 igék alapján, helytállásra biztatva az árapataki  és az egész székföldi  magyarságot.

A reformáció 500 évfordulójának tiszteletére, a tavaly elkezdett Gyülekezeti Találkozók folytatásaként ez az ünnepi alkalom is a kilyéniek, uzoniak,árapatakiak és más jelen levők egymás hite által való épülését szolgálták, részesülvén a lelkipásztoraik által kiszolgáltatott Úri szent vacsorának a jegyeiben. Uzonból 19-en vettek részt a Találkozón.   
Utolsó frissítés ( 2018. október 31. )
Tovább...
 
Csak közös erővel Uzonban 2018.04.10 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2018. április 10.
2018. április 10., kedd, Faluvilág
A tavasz sokakat a konyhakertbe szorít, kevesebb idő marad az annyira fontos kulturális eseményekre. Számos kistelepülésen téli álmot aludt a magyar kultúrmozgalom. Nincs olyan személy, aki felvállalhatná – mondják. Még a községközpontban sincs fizetett kultúrfelelős, akinek hivatása, feladata lenne az ilyen munka. Kivételek azonban mindig akadnak.
 
 
 Jelenet a bemutatóból. Fotó: Szabó Csaba
Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 1 - 11 / 132