Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog
Blog
Újra együtt a csapat 2023.03.03. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2023. március 30.

Idén került volna sor az Uzoni Református Egyházközségben a húszadik színdarab bemutatására, ha a vírusjárvány nem szakította volna félbe a folyamatot, így a tizennyolcadikra kerülhetett sor. Ez viszont önreflexióra is késztette a szervezőket, a rendezőket. Szükséges-e ez a kemény munka, illetve idő- és energiabefektetés, az egyházközség-lelkipásztori család feladata-e a közművelődés ápolása?

Látva a lelkes színjátszó csoportot, az előadáson nagy számban részt vevő nézőket, kétszázharmincan, a felelet is adódott a feltett kérdésekre: igen, nagy igény van rá, tehát szükséges továbbra is a közösségteremtő és ápoló tevékenységet folytatni!

 

Így már januárban elkezdődött a megszokott folyamat, a színdarab és a szereplők kiválasztása, a színjátszó csoport összehívása. Az elmúlt két év sok változást hozott. Voltak olyan régi szereplők, akiket kikísértünk a temetőbe, olyanok is, akik már idős koruk miatt nem tudták vállalni a szereplést, így a színjátszó csoport idős tagjainak a létszáma megcsappant. A csoport tagjai változtak, bővült a társulat, most tízen- és huszonévesek, 40-ek,60-ok,70-ek.  

-Ungváriné Szakács Judit tiszteletes asszony vall arról, hogy hogyan állt össze a színdarab:

Általában a szereplők létszáma is alakítja, hogy milyen előadás fog születni. A színdarabot kiválasztjuk, viszont kénytelenek vagyunk saját képünkre formálni azt. Olyanformán írjuk át, hogy mindenki megszólalhasson benne, valamint lényeges az is, hogy a bő egy hónap próbaidőszak alatt megszülethessen belőle az egy és fél órás előadás. Bármilyen legyen is az adott mű, igyekszünk mindig belecsempészni értékes, hitet erősítő, nemzetiségmegtartó, reményt ébresztő gondolatokat. A próbákat mindig a gyülekezet imatermében kezdjük, az előadás előtt egy jó hónappal. Két-három olvasópróba után máris indul a mozgás, illetve a koreográfia. Az utolsó héten vonulunk át a kultúrotthonba, és ott történnek az utolsó simítások.  A színdarab fontos része a zenei aláfestés, éneklés.

Az idén Csiky Gergely: A nagymama című műve ihlette A Nagynéni II. címen előadott színdarabot! Az öt hét próba után március 3-án került sor a színdarab bemutatójára.

Utolsó frissítés ( 2023. március 31. )
Tovább...
 
Március 15 Uzonban 2023 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2023. március 27.
 Nagy reménységgel tekintettünk az idei megemlékezésre, hisz az elmúlt évek korlátozásai után újra méltóságteljesen emlékeztünk meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. Az ünneplők sokasága is hozzásegített, hogy újra érezhessük a „márciusi ifjak” lelkesedését.
 
 
Utolsó frissítés ( 2023. március 27. )
Tovább...
 
Megújult az uzoni református templom 2022.12.15. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2023. január 24.

Egy közösség számára mindig is fontos kell  legyen az a hely, ahol Istenével ápolja a kapcsolatot!        

Uzonban sincs ez másképpen!  A templomot nem hiba építették az ősök a falu központjába! Azt akarták, hogy  a hívek, az emberek életének is középpontjában legyen az Úr Isten! Így fontos, hogy a templom minden szempontból megfeleljen a rendeltetésének, folyamatos javításra és megújításra van szükség.
A telek elég hidegek így fontos, hogy jól fűthető legyen a templom és a nyílászárók-ablakok is jól szigeteljenek.. Örömünkre elkészült az új fűtésrendszer.
2019-ben és 2020-ban a magyar kormány támogatásával sikerült teljesen kijavítani a templom tetőzetét, cserépléceket, szarufákat cserélni és teljesen újra cserepezni.
Az utóbbi évek vidékünkön levő kisebb földrengései következtében a templom vakolata elrepedezett s a kis repedések a templom mellett naponta zajló forgalom hatására egyre nagyobbak és nagyobbak lettek. A templom vakolatának kijavítása és újrameszelése felfrissíti a templomba bejövőket.
Templomunk egyik ékszere az orgona. 2004-ben saját forrásból és az adományozóknak köszönhetően sikerült teljesen felújíttatni. Az 1911-ben készült orgona teljes felújítására került sor, augusztus hónap végén és szeptemberben. A mesterek kibontották az egész orgonát, kitakarították, kijavították a hibás sípokat, pótolták a hiányzó sípokat, lekezelték a fa sípokat, újrabőrözték az orgona fújtatóját, majd következhetett az orgona felhangolása.
Hálásak vagyunk Magyarország kormányának, hogy támogatásával mindezeket sikerült megvalósítani!
Egyházközségünk tagjainak is köszönjük az adományokat és a templom kitakarításában nyújtott segítséget!
                                                            Mindezekért Istené legyen a dicsőség! SDG!


Utolsó frissítés ( 2023. január 30. )
Tovább...
 
Fejlesztések az uzoni református imateremben 2022.11.15. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2022. november 24.

Minden egyházközség életében fontos a gyülekezeti vagy imaterem megléte. Itt zaljanal a gyermekeknek, az ifjaknak,a felnőteknek szóló tevékenységek ! Itt tartaj próbáit a Református Dalárda és a Színjátszó csoport is. Különböző kulturális események színhelye is .Örömünkre szolgál, hogy az Imaterembe sikerült új székeket vásárolni !

 

Utolsó frissítés ( 2023. január 31. )
Tovább...
 
Főhajtás Barcaföldváron 2022.11.04. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2022. november 08.

A nemzeti gyásznapon (november 4.) immár huszonharmadik alkalommal hajtottak fejet az egykori barcaföldvári „haláltáborban” elhunyt magyar és német foglyok utolsó tömegsírja fölé emelt emlékműnél, melyet Ungvári Barna András református lelkipásztor és Benkő Levente újságíró, történész kitartó bátorságának köszönhetően állítottak 2000-ben,illetve 2001-ben. Ebben az esztendőben mintegy hetvenötön rótták le kegyeletüket a román átállást követően (1944. augusztus 23) kizárólag nemzetiségük miatt idehurcoltak és az embertelen körülmények miatt életüket vesztettek emléke előtt.

 Főhajtás Barcaföldváron

 

Utolsó frissítés ( 2022. november 08. )
Tovább...
 
Barcaföldvár áldozataira emlékeztek 2022.11.04. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2022. november 08.
2022. november 7., hétfő, Közélet

Az egykori barcaföldvári 2-es számú fogolytábor utolsó tömegsírja fölött kialakított emlékkertben péntek délután huszonharmadik alkalommal emlékeztek azon magyar foglyokra, akik 1944 nyarától kezdve a lágerben hunytak el vagy a szögesdróttal elkerített részen ártatlanul sínylődtek hosszú hónapokon át. Az eseményen jelen voltak az egykori foglyok hozzátartozói közül többen, helybeli és környékbeli magyarok, lerótták kegyeletüket politikusok és a Történelmi Vitézi Rend tagjai is.

 

 Megemlékezés a barcaföldvári egykori fogolytábor emlékkertjében. Fotó: Vargyasi Levente

Utolsó frissítés ( 2022. november 08. )
Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 12 - 22 / 193