Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog
Blog
Hajtsunk fejet, és tekintsünk a jövőbe (Megemlékezés Barcaföldváron) 2015.11.04. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. november 08.

Hajtsunk fejet, és tekintsünk a jövőbe (Megemlékezés Barcaföldváron)

2015. november 5., csütörtök, Közélet

Főhajtás a barcaföldvári emlékműnél. Szekeres Attila felvétele
Főhajtás a barcaföldvári emlékműnél. Szekeres Attila felvétele
Mintegy százharminc megemlékező gyűlt össze Barcaföldváron, az egykori 2-es számú fogolytábor utolsó tömegsírja fölött kialakított emlékkertben tegnap, a nemzeti gyásznapon. A hídvégi és helybeli magyarokon kívül szép számmal voltak brassóiak, árapatakiak, bölöniek, uzoniak, a Volt Politikai Foglyok Szövetségének háromszéki tagjai, az egykori Erdélyi Magyar Ifjak brassói meghurcoltjai, valamint a Vitézi Rend erdővidéki és sepsiszéki képviselői.
Tovább...
 
Legyen ez a hely őrbástya 2015.11.04. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. november 07.

Legyen ez a hely őrbástya!

Barcaföldvári  emlékezés az áldozatokra

 

image
 
 A barcaföldvári emlékműnél a jelenleg Uzonban szolgáló Ungvári Barna András református lelkipásztor köszöntötte az emlékezőket
 
 
 
 
Hídvégi, árapataki, brassói, ürmösi, bölöni, uzoni és helybéli magyarok gyűltek össze a nemzeti gyásznapon, hogy a helyszínen róják le kegyeletüket a barcaföldvári internálótáborban a román hatóságok által 1944 szeptembere és 1945 júliusa között halálra éheztetett több mint ezer honfitársunk emléke előtt.
Utolsó frissítés ( 2015. november 07. )
Tovább...
 
Hegedűs a háztetőn-Színdarab 2015.03.21. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. június 07.

 

De valóban nagy nyereség az Istenfélelem, megelégedéssel;” Tim. I:6               

                   

Zenél:a Dáridó együttes

 

Kérjük hozza magával mókás jókedvét,hitét,bizodalmát,hogy bármennyire is nehéz,de élni szép,élni érdemes!

 

Tovább...
 
Új karácsonyok (Karácsony) 2014. december 24. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. február 24.

Új karácsonyok (Karácsony)

2014. december 24., szerda, Riport
Albert Levente archív felvétele
Albert Levente archív felvétele
Annak, aki már jócskán túl van élete delén, gyerekkorának karácsonyi hangulata, egyszerűsége, szokásai avíttnak tűnhetnek a mai ember szemében: megváltoztak vagy kimaradtak, helyüket újabb szokások vették át. A vidéki régiókban lakó székelységnél ez nincs éppen így, mert görcsösebben ragaszkodik régi rendjéhez, s csak kivételes módon fogad be új ünnepi szokásokat.
Ha azt egy lelkész, egy énekvezér kezdeményezi, akár egy közkedvelt néptanító vagy amolyan karizmatikus helyi személy, akkor gyökeret hajtanak az újabb ünnepi szokások. Mi az újszerűbb vidéki karácsonyok felől érdeklődtünk.
Öregjeink eszerint ­számolták korukat
Ünnepeink közül a legkiemelkedőbbre, a béke és a szeretet ünnepére mifelénk is minden családban hetekkel ezelőtt megkezdték a készülődést. Ritkult a hízók száma, ha nem volt üres a pajta. Nagyhét végén „összekészítik” a töltött káposztát, aminek a régi családoknál az ünnepek végéig ki kellett tartania. Ritkák már sajnos a nagy káposztafőző cserépfazekak.
Advent utolsó hetében különösen sok a tennivaló, mert a legszebb ünnepre az öreg is kitakarítja házát, a nehezen mozgó magányos is. Az idősek kanapén ülve osztogatják ma is tanácsaikat, dirigálják a szokásrendet: mi, a nem katolikusok is megtarthatnók a pénteki böjtöt! – mondják. Mi ez, ha nem egyfajta szemléletváltás? Ők tanítják meg a kisebb gyereket, hogyan kell felfújni a disznóhólyagot. Tanulj az öregtől – szólt a regula, mert ők már sok karácsonyt megértek!
Karácsonyeste régen is díszítettek fát, gyertyát azonban nem minden helyen gyújtottak. A legények a magyar falvakban járták a falut, énekszóval adták hírül az Úr Jézus születését, és áldott karácsonyt kívántak, ami szinte megszakítás nélkül csak a görögkeleti vallásúak körében élte túl a diktatúra hazai éveit. Uzonban például csak év végén, a templom előtt kísérelték meg.
– Nálunk élt a kántálás, de a kicsi magyar világ végével kimaradt – emlékezik vissza Szabó Imre, a református egyházközség főgondnoka. Ebben az új világban lelkészünk, Ungvári Barna András hozta újra szokásba, s közvetlen a rendszerváltozás után, előző szolgálata helyén, a szórványnak is számítható Hídvégen is bevezette.
Tovább...
 
Alvégi számvetés 2014. december 17. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. február 24.

Alvégi számvetés

2014. december 17., szerda, Riport
Albert Levente felvételei Látogatásunk idején már érződött advent hangulata Uzon nagyközség térségében. Az ünnepvárás kissé fölébe kerekedett a hétköznapoknak, de maradt idő és alkalom arra is, hogy számvetést készítsünk mindarról, ami közügynek számított ebben az évben. 
Albert Levente felvételei    
Mindig új az örök advent
– Várakozunk mi is – adta tudtunkra Szabó Margit, a Tatrangi Sándor Általános Iskola igazgató-tanára. – Sokat jelent a közeledő karácsony mind tanulóink, mind a pedagógusközösség számára. Jut idő egy kis elcsendesedésre is, amikor az advent hangulatát idézzük, s megpróbálunk jóleső érzéssel gondolni a becsülettel elvégzett nevelő-oktató munkára, örvendeni gyermekeink örömének-mosolyának. Délutáni tevékenységeken próbáljuk ráhangolni tanítványainkat a közeledő ünnepre, ők már kis mesterei a szebbnél szebb adventi koszorúknak. A tanítás utolsó napján, pénteken megnyitjuk az adventi vásárt, amikor örömmel fedezik fel a szülők-nagyszülők gyerekeik-unokáik munkáit, tudják azt, hogy azok ellenértéke az itt tanuló gyerekközösség javát fogja szolgálni. A vásárt rövid adventi műsorral zárjuk. Vannak olyan osztályaink, amelyek bevállalták a templomi fellépést. Vallástanárunk naponta készíti őket, karácsonyeste ott lesznek a református templomban, de ünnepi előadáson is fellép az uzoni gyermekkórus.
– Valóban örök az advent a keresztyén ember számára, és egy év lepergése után mindig újként jelentkezik – hangsúlyozta Ungvári Barna András helybeli református lelkipásztor, akinek mindig lelki elégtétel az ünnepkörben elvégzett lelkészi munkája. – Örömmel tapasztalom, hogy a felnövekvő nemzedék egyre gyakrabban vesz részt ünnepeinken, mindig jelen vannak a templomban azok is, akiknek távolabbról, a környező településekről, akár a városból kell kijönniük az iskolai rendezvényekre. Idén is megörvendeztetnek szerepléseikkel. Ad­vent harmadik vasárnapján a mi templomunkban kezdődött a Jókai Mór Köz­művelődési Egyesület húszéves jubileumi ünnepsége. Istentiszteletek után szeretetvendégséget tartunk, aholaz egyházkzöség és nőszövetségünk terít ünnepi asztalt, s nálunk is lesz adventi kézműves vásár. A lelipásztor elmondta, hogy gazdag egyházi évet zárnak. Erősítették a testvéregyházi és -települési kapcsolataikat egy hollandiai és két magyarországi közösséggel. Vendégül fogadták a mendei küldöttséget, testvéri és hitbéli kapcsolatokat erősítettek a miskolc–diósgyőri régi barátokkal, akikkel szülőföldünket ismertették meg. A családok közötti szoros baráti kapcsolatok az évek során összetartó szálakká ványolódtak, s ami a fő, ezeken a találkozókon mindig ott vannak a helybeli fiatalok.

Tovább...
 
Imahét 2015.02.22-03.01 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. február 12.

 

 

    IMAHÉT

A Krisztus-hívők egységéért

 

Jézus így szólt hozzá:”Adj innom !”

(Ján 4,7  alapján) 

 

2015.február 14-e és március1-e közt IMAHETET tartunk.  Az istentiszteletek minden nap este 7 órakor  kezdődnek, római katolikus,unitárius,református vallású vendég lelkipásztorok  fogják hirdetni Isten Igéjét.

Az Imahét záró istentisztelete, szeretet- vendégség és tombolahúzás  2015.

március 1 -én,vasárnap délelőtt 11 órától lesz!

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit !

Utolsó frissítés ( 2016. február 12. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 100 - 110 / 193