Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2014-es év hírei arrow Alvégi számvetés 2014. december 17.
Alvégi számvetés 2014. december 17. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. február 24.

Alvégi számvetés

2014. december 17., szerda, Riport
Albert Levente felvételei Látogatásunk idején már érződött advent hangulata Uzon nagyközség térségében. Az ünnepvárás kissé fölébe kerekedett a hétköznapoknak, de maradt idő és alkalom arra is, hogy számvetést készítsünk mindarról, ami közügynek számított ebben az évben. 
Albert Levente felvételei    
Mindig új az örök advent
– Várakozunk mi is – adta tudtunkra Szabó Margit, a Tatrangi Sándor Általános Iskola igazgató-tanára. – Sokat jelent a közeledő karácsony mind tanulóink, mind a pedagógusközösség számára. Jut idő egy kis elcsendesedésre is, amikor az advent hangulatát idézzük, s megpróbálunk jóleső érzéssel gondolni a becsülettel elvégzett nevelő-oktató munkára, örvendeni gyermekeink örömének-mosolyának. Délutáni tevékenységeken próbáljuk ráhangolni tanítványainkat a közeledő ünnepre, ők már kis mesterei a szebbnél szebb adventi koszorúknak. A tanítás utolsó napján, pénteken megnyitjuk az adventi vásárt, amikor örömmel fedezik fel a szülők-nagyszülők gyerekeik-unokáik munkáit, tudják azt, hogy azok ellenértéke az itt tanuló gyerekközösség javát fogja szolgálni. A vásárt rövid adventi műsorral zárjuk. Vannak olyan osztályaink, amelyek bevállalták a templomi fellépést. Vallástanárunk naponta készíti őket, karácsonyeste ott lesznek a református templomban, de ünnepi előadáson is fellép az uzoni gyermekkórus.
– Valóban örök az advent a keresztyén ember számára, és egy év lepergése után mindig újként jelentkezik – hangsúlyozta Ungvári Barna András helybeli református lelkipásztor, akinek mindig lelki elégtétel az ünnepkörben elvégzett lelkészi munkája. – Örömmel tapasztalom, hogy a felnövekvő nemzedék egyre gyakrabban vesz részt ünnepeinken, mindig jelen vannak a templomban azok is, akiknek távolabbról, a környező településekről, akár a városból kell kijönniük az iskolai rendezvényekre. Idén is megörvendeztetnek szerepléseikkel. Ad­vent harmadik vasárnapján a mi templomunkban kezdődött a Jókai Mór Köz­művelődési Egyesület húszéves jubileumi ünnepsége. Istentiszteletek után szeretetvendégséget tartunk, aholaz egyházkzöség és nőszövetségünk terít ünnepi asztalt, s nálunk is lesz adventi kézműves vásár. A lelipásztor elmondta, hogy gazdag egyházi évet zárnak. Erősítették a testvéregyházi és -települési kapcsolataikat egy hollandiai és két magyarországi közösséggel. Vendégül fogadták a mendei küldöttséget, testvéri és hitbéli kapcsolatokat erősítettek a miskolc–diósgyőri régi barátokkal, akikkel szülőföldünket ismertették meg. A családok közötti szoros baráti kapcsolatok az évek során összetartó szálakká ványolódtak, s ami a fő, ezeken a találkozókon mindig ott vannak a helybeli fiatalok.



Ungvári Barna András református lelkész
Ungvári Barna András református lelkipásztor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bedobásra váró munkagépek
Bedobásra váró munkagépek
Adventi készülődés az iskolában
Adventi készülődés az iskolában

Jobbik oldalán a mérleg
Nem taksáRáduly István polgármesterlta gyenge évnek a távozó 2014-et Ráduly István, a község polgármestere, amikor összefoglalta a közös munka hozadékát.
– Örvendek, hogy a lap oldalain is szólhatok a sok településből álló község lakóihoz – mondta. – Gazdagodott a község va­gyona. Sikeres uniós pályázat révén elvégeztük közel nyolc kilométer községi út korszerűsítését. Aszfaltos úton járnak falujukba az elszigetelt településnek titulált Sepsimagyarós lakói, szintén aszfaltos út köti össze Lisznyót Bikfalvával. A befektetés összege eléri az 1,8 millió eurót. Istálló­trágya tárolására és kezelésére szolgáló telepet építtettünk Uzonban a környezetvédelmi minisztérium által támogatott integrált nitrát-ellenőrzési programban. A beruházást a kormány biztosította a Világbank által nyújtott vissza nem térítendő hitelkeretből. A beruházás értéke 1 150 000 lej, amelynek önrészét az önkormányzat biztosította. Ezáltal csökken a talajvizekbe beszivárgó nitrátszár­ma­zékok mennyisége. A la­kosság körében is egyfajta szemléletváltást kell hoznia, ugyanis jól tudjuk, a családi gazdaságokban nem megfelelő módon oldották meg a trágya és a háztartási hulladékok tárolását. A projekt alapjaiból megérkeztek a trágyatelep működtetéséhez szükséges munkagépek is: egy vadonatúj traktor, két négykerekű utánfutó, homlokrakodó, trágyalészippantó és trágyaszóró. Sikerült továbbfejleszteni a községben a járdarendszert. Ha a beütemezés szerint halad a három évre nyúló munkálat, jövőre – kis kivétellel – a rendkívül forgalmas 11-es nemzetközi út mindkét oldalán gyalogjárón lehet majd közlekedni. A kivitelező egy zernyesti cég.
– Mi a helyzet a többi csatolt településen?
– Szentivánlaborfalván elkészült az ivóvíz- és a szennyvízhálózat a családi telkekig tartó csatlakozásokkal együtt. Kivételt képez két, a teraszról a Feketeügy árterületének szintjére lejtő rövidebb mellékutca, amelyeknek bekötése a tervező szerint túlságosan megnövelte volna a munkálat költségeit. A falu várja a vezetékes vizet, aminek most nem tudunk eleget tenni, mert az uzoni víznek nem megfelelő a minősége, de a hozama sem akkora, hogy elegendő lenne mind a két település számára. Így az a megoldás maradt, hogy rácsatlakozzunk a megyeszékhely ivóvízhálózatára, s az Aquacov Egyesület tagjaként minőségi vizet kapunk majd a közüzemektől, mely a rendszer működtetését is felvállalta. Tudjuk, hogy ez a víz drágább lesz, ám minősége arra kötelez, hogy az árát is vállaljuk. Reményeink szerint hamarosan megkezdjük a bekötővezeték helyének kiásását a kilyéni vasúti megálló és az uzoni vízház között. Kilyéntől a kivitelező cég, Uzon felől pedig mi végezzük az ásást. Erre tavasszal kerül sor, s addig is arra kértük a vizet igénylő lakosságot, hogy saját telkén belül véglegesítse a vezeték csatlakozását.
Az Uzonhoz tartozó, román anyanyelvűek lakta Uzonfüzes sem maradt ki a juttatásokból – folytatta a polgármester, és elmondta, hogy kavicsoztatták a falucska utcáit. Itt azonban egy különleges helyzet adódott, ugyanis a 11-es műút és falu közötti, alaposan leromlott be­kötőút Kökös község területére esik, a falu pedig Uzon közigazgatása alá. Emiatt az út felújítására az uzoni önkormányzat nem vállalkozhatott. A bekötőút felújításának finanszírozását végül is a megyei tanács vállalta. Ezért, valamint Sánta Gyula kökösi polgármester megértő közreműködéséért fejezte ki köszönetét Uzon polgármestere. A munkálat befejezését részben a beköszöntő tél, részben a vasút-igazgatóság jóváhagyása késleltette. Befejezése tavaszra marad.
Rákérdeztünk a földterületek tulajdonjogi tisztázásának folyamatára is.
– A jelenlegi törvény életbelépése előtt, évekkel előbb szükségesnek tartottuk ezt – mondta a községvezető. – Még egyetlen település van, ahol ezt be kell fejeznünk. Mint sejteni lehetett, tetemes területet használnak jogtalanul a térségben, derült ki a felmérések nyomán. Eredményeink révén elismerésben részesültünk. Jelenleg két nyertes pályázatunk is van a Leader-programnál: felújítjuk az önkormányzat székházának alagsorát, valamint a volt orvosi rendelő épületét. Az új pályázati ciklus kiírásait is igénybe vettük. Megcéloztuk Uzon néhány mellékutcájának aszfaltozását, a helybeli és a bikfalvi művelődési otthonok teljes körű felújítását.
Egyfajta kudarcként könyvelte el a köz­ségvezető, hogy megkésett a községközpontban a ravatalozó építése. Megtették a kellő előkészületet, a református egyházköz­ség helyet biztosít a temetőben lévő területéből. Megkezdték ugyan, de nem sikerült az elképzelések mértékében feljavítani a mezei utakat, amihez nagyban hozzájárult az is, hogy nem kímélték a mezőt járó traktortulajdonosok, nehéz gépekkel közlekedtek azokon esőzések után.
Karácsonyra fénybe borul a községközpont történelmi emlékparkja – ígérte a polgármester, díszítenek falvakon is. Aján­dék­csomagot kapnak a rászorultak és a 70. életévüket betöltött személyek. Megjelenik az Uzoni Hírlap év végi száma, falinaptárt kap ajándékba minden család.

Beke György-emlékszoba
Uzon díszpolgárának, az író-riporter Beke Györgynek az volt az óhaja, hogy néhány tárgyi hagyatéka Budapestről kerüljön az uzoni iskolába, ahol a betűvetés tudományát tanulta. Fia, Beke Mihály András és Varga László révén a darabok meg is érkeztek a Tatrangi Sándor-iskolához.
– Faliképeket, személyes használati tárgyait-eszközeit, maradék könyveit, íróasztalát és egyéb tárgyait vettük át – tájékoztatott Szabó Margit, az iskola igazgatója. – Szeretnénk külön emlékszobát kialakítani. Szó volt arról, hogy emlékplakettet is helyeznek az iskolára, amelyet  az emlékszobával együtt a má­jusi iskolanap alkalmával avatunk fel.
Advent harmadik vasárnapján az író emlékkopjájánál elhelyezték az emlékezés koszorúját, s – mint arról lapunkban beszámoltunk – a karácsonyi ünnepkörben tartotta két évtizedes jubileumát a község közművelődési egyesülete és a sokak által kedvelt Szivárvány női kórus.
 
< Előző   Következő >