Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2016-os év hírei arrow Pünkösd az Alvégen 2016.05.18.
Pünkösd az Alvégen 2016.05.18. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. május 17.

Pünkösd az Alvégen

2016. május 18., szerda, Közélet
Emlékállítók
Emlékállítók
Urunk mennybemenetelének búcsús ünnepét tartották áldozócsütörtökön az uzoni római katolikus templomban, melyet a mennybemenetel emlékére szenteltek fel. Kettős ünnepet ültek nemcsak áldozócsütörtökön, hanem az utána következő vasárnapon is Uzon nagyközség keresztyénei, ekkor került sor – a régi helyi hagyományt tiszteletben tartva – az uzoni konfirmációra is a református templomban. A kettős helyi ünnepet a csíksomlyói pünkösdi búcsús szentmise és a zarándoklaton való részvétel, valamint az itthoniak számára pünkösd sátoros ünnepe zárta. 
 
Amikor a mennybemenetelről esik szó, mindig arra kell gondolnunk, hogy Isten világában nincsenek emeletek, nincsen fent és lent. Ezért jobb úgy fogalmazni, hogy Krisztus mennybemenetele tulajdonképpen az ő felmagasztalását és megdicsőülését jelenti. Az áldozócsütörtök elneezés magyar szóalkotás, amelyet a protestáns egyházakban továbbra is használnak, ez a mennybemenetel napja.
Az 1909 és 1911 között épült uzoni római katolikus templom főoltárképe is Urunk mennybemenetelét ábrázolja. Albert Imre plébános elmondta, jelenlétükkel megtisztelték búcsús ünnepüket a környék hívei, papjai és lelkészei. Az ünnepi búcsús szentbeszédet Sánta Pál lemhényi plébános mondta: „Lélekben és személyesen is híveim közül sokan részt vettek a csíksomlyói pünkösdi szentmisén és zarándoklaton. Voltak olyan családok és kisközösségek, amelyek a pünkösdnagyszombati csíksomlyói virrasztáson imádkoztak, és a Szűz­anya segítségét kérték. Az uzoni mater filiáiban – Lisznyóban, Bikfalván, Kökösben és Keresztváron – is sor került a piros pünkösdi ünnepi szentmisékre. Gyerekkorom vérpiros bazsarózsagyökerét városra költözésünkkor is behoztuk, s azóta, éppen 60 éve, mindig pünkösdkor nyílik.”
A református egyházközség templomában május 8-án, vasárnap hét fiatal erősíttetett meg a hitben a konfirmáció alkalmával, meghívottként jelen voltak az 50–60 éve konfirmáltak is, akik visszaemlékeztek saját nagykorúsításukra, az azóta átélt isteni áldásokra. Ungvári Barna András lelkipásztor igehirdetésében (Máté 19:16–22 és V. Mózes 8:2) Jézus Krisztus követésének egyre sokasodó akadályait részletezte mind a konfirmandusok, mind az „érett konfirmáltak” számára. Úrvacsoraosztás után az idei konfirmációi találkozón részt vevők kopját állítottak. A hagyományteremtési szándékkal ké­szült emlékre Balázs Antal faragómester, nyugalmazott tanító az úrvacsorára utaló jelképeket vésett be örök emlékül (képünk).
Pünkösd vasárnapján is úrvacsoraosztással egybekötött ünnepi istentiszteletet tartottak a református templomban. Igét hirdetett Ungvári Barna András lelkipásztor, úrvacsorai ágendát mondott Bács János nyugalmazott lelkipásztor. Délután Kádár István helybeli születésű ünnepi legátus hirdetett igét, anyák napi műsorral léptek fel a helybeli iskola gimnazistái (betanította Nagy Hajnalka vallásoktató). Pünkösd másodnapján a legátus végezte az igehirdetést, és fellépett a helybeli református dalárda.
                                                                                                                                                                                                                                                                                    Szerző: Kisgyörgy Zoltán
Utolsó frissítés ( 2016. május 18. )
 
< Előző   Következő >