Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow A székely ágyúöntő születésnapja (Ünnep Uzonban) 2016.11.26.
A székely ágyúöntő születésnapja (Ünnep Uzonban) 2016.11.26. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. november 29.

 2016. november 29., kedd, Közélet

Gábor Áronra (született: 1814. november 27.), a székely ágyúöntőre emlékeztek születésnapján  Uzonban. A település alsó határából, Uzon és Kökös mezejének találkozási pontjából adott utoljára tűzparancsot 167 évvel ezelőtt, 1849. július 2-án, korabeli emlékezők szerint Uzonban hunyt el még aznap este.

Ungvári Barna András uzoni református lelkipásztor Gábor Áron életének két jeles ismerőjét hívta Uzonba, a történész Bordi Zsigmond Lorándot és Váry O. Péter újságírót, lapunk munkatársát. A Gábor Áron jubileumi év lehetőséget teremtett a háromszékieknek, hogy megismerkedjenek a Bordi által pontosan restaurált önvédelmi harc eseményeivel, Gábor Áron harci érdemeivel és hősiességével. A háromszéki önvédelmi harc emlékirodalma és a levéltári adathalmaz legfrissebb, rövid összegezését most is hiteles módon adta át hallgatóságának, érdeme, hogy az elmondottak nyomtatásban is megjelentek.
A Gábor Áron jubileumi év megbízott szervezője és irányítója, Váry O. Péter érzékeltette hallgatóival azt a történelmi lelkesedést, amely az idők forgatagában, másfél század után sem szűnt meg, s amelynek köszönhetően Háromszék népe szobrokkal, emlékművekkel, emléktáblákkal igyekezett halhatatlanná tenni Gábor Áront. Egyébként e témakörben is kiadvány született, Demeter Lajos és Váry O. Péter A székely nemzet hőse – Gábor Áron élete és emlékezete Háromszéken című, 2014-ben megjelent közös munkája a harangokból ágyút öntő őrnagynak „a legendáktól lecsupaszított életútját mutatja be, kiegészítve a Gábor Áron-emlékművek, -szobrok sok esetben felettébb tanulságos történetével”. A legendás ágyúöntő hőst, halálának emlékét így két alvégi település őrzi: Kökös és Uzon. Jó lenne,ha az elkövetkezőkben Uzonban is  emlékjelet kaphatna Gábor Áron.   A rendezvény támogatója Kovászna Megye Tanácsa.                                                                  Szerző: Kisgyörgy Zoltán
Utolsó frissítés ( 2016. november 29. )
 
Következő >