Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2017-es év hírei arrow Szárazajta emlékezett 2017.06.11.
Szárazajta emlékezett 2017.06.11. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2017. június 13.

Etnikai tisztogatási kísérlet volt

 Most már a szárazajtai templom falán is tábla emlékeztet a volt hadifoglyokra, internáltakra, azokra is, akik ott vesztették életüket

Most már a szárazajtai templom falán is tábla emlékeztet a volt hadifoglyokra, internáltakra, azokra is, akik ott vesztették életüket

Vasárnap, június 11-én istentisztelettel, előadással, emléktábla-leleplezéssel és kiállítással emlékeztek meg Szárazajtán a falu azon lakóiról, akik 1944–45-ben a földvári vagy más fogolytáborokba elhurcolva kellett megjárják a földi poklot, s akik a manapság szinte elképzelhetetlen szenvedések után térhettek csak haza családjukhoz, ha egyáltalán megérhették a hazatérés napját.

Az istentiszteleten az igét Ungvári Barna András uzoni lelkipásztor hirdette, ő tartotta a vetített képes előadást is, illetve mutatta be azt a vándorkiállítást, mely újságcikkek, egykori levelek, fényképek, egyéb dokumentumok alapján rekonstruálja a magyar foglyok és hozzátartozóik által átélt megpróbáltatásokat, de a román hatalom fél évszázaddal későbbi packázásait is, amikor is a földvári tábor helyszínén állított emlékművet először traktorral húzattatta el a helyi polgármester. Az egész esemény a Gulag–Guvpi- (a Gulag szó az egykori sztálini Szovjetuniót behálózó javító- és munkatáboroknak, míg a Guvpi a hadifoglyok és külföldről internáltak táborainak a rövidítése) emlékév jegyében zajlott, ahogy azelőtt már Bölönben és Köpecen is, és amint azt Ungvári tiszteletes jelezte, bár az emlékév már lezárult, az emléktábla-állítások sorozata folytatódik.

Jelen volt az eseményen Benkő Levente történész, újságíró is, aki felhívta a figyelmet, nem létezik olyan, hogy kollektív bűnösség – ezért nem helyes az sem, ha orosz fogságot említünk, hiszen a történtekért a szovjet hatóságok, nem pedig az orosz nép tehető felelőssé. Felelevenítette a történelmi eseményeket is, többek között nevezetesen az 1944 szeptemberében megkötött szovjet–román egyezményt is, melyet a román hatóságok félreértelmeztek, kiterjesztve az internálás kötelezettségét Erdély teljes szász, valamint magyar lakosságára.

– Ennek alapján kijelenthető, hogy ami történt akkor a magyarokkal és a szászokkal, az egyértelműen kimeríti az etnikai tisztogatás kísérletének fogalmát – hangsúlyozta.

Részleteket is felolvasott a fogolytábort megjártak visszaemlékezéseiből, végül arra buzdította a jelenlevőket, aki teheti, keresse fel az egykori foglyok, elhurcoltak emlékeit őrző helyeket, nemcsak Földváron, de Lügeten, ahol fogolytemető volt, vagy Kolozsváron a Házsongárdi temetőt is, ahol a főkaputól jobbra szintén emlékmű áll. Mint említette, engedélyeztetésre várnak azok az emléktáblák, melyeket Foksányban, illetve Jászvásárban kívánnak elhelyezni az ottani táborok, átrakóállomások egykori helyszínén.

Kelemen-Karikás Árpád száraz­ajtai református lelkipásztor köszönetét fejezte ki az emlékezésen részt vevőknek, külön Ungvári tiszteletesnek a volt foglyok emlékét ápoló áldozatos munkájáért; a templom falán elhelyezett emléktábla leleplezése előtt pedig a következőket mondotta: „Itt nem lehet érzéketlenül, együttérzés nélkül megállni. A háború okozta sok keserűség, a hátrahagyott űr ellenére Szárazajta népe még mindig itt van, még mindig él. Üzenjük a nagyvilágnak, megfogyatkoztunk bár, de nincs még végünk.

 Böjte Ferenc

Böjte Ferenc
2017. június 13
Utolsó frissítés ( 2017. június 23. )
 
< Előző   Következő >