Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow Voltak,akik átálltak románnak (ortodoxnak ) 2017.06.29.
Voltak,akik átálltak románnak (ortodoxnak ) 2017.06.29. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2017. augusztus 18.
Miklósváron is táblát avattak
Immár Miklósváron is tábla őrzi a foglyok emlékét Fotó: Miklósvár/Facebook

Bölön, Köpec és Szárazajta után egy negyedik erdővidéki településen, Miklósváron is emléktáblát avattak tegnap a második világháború fogolytáboraiban szenvedettek, illetve elhunytak emlékére.

A Gulág–Guvpi-emlékév jegyé­ben zajlott eseményen ezúttal is Ungvári Barna András uzoni lelkipásztor tartott vetített képes előadást, illetve mutatta be a helyieknek a kiállítást, mely számos kordokumentum által emlékezteti a jelen emberét a foglyok által átélt szenvedésekre, meghurcoltatásokra.

A kiállított iratok között volt az az újságcikk is, melyben a helybéli, 1922-ben született Tüzes György meséli el a földvári fogolytáborból való szabadulásának történetét. Az 1943-ban bevonult határvadászt a román átállás után először 1944 szeptemberében Sepsiszentgyörgyre vitték a román csend­őrök, onnan került Földvárra.

„Aki átállott románnak, azt hazaengedték. Sokan átálltak…” – olvasható a visszaemlékezésben. Gyuri bácsi nem tett így, viszont többedmagával sikerült megszöknie a táborból és szerencsésen hazaérnie Miklósvárra.

Barabás Ferenc egy hasonló vallomást tett : Mind magyarázta, hogy a Barabás helyett vegyem fel a Bărbescu nevet, mert ez szebb. Azt mondja: Ha felveszed az új nevet, mehetsz haza! Mon-dom, aki magyarnak nem volt jó, az románnak sem lesz jó... A tolmács lefordította románra, s oroszra. Az orosz tiszt felállt, odajött, s vállon veregetett: Éhes vagy-e? Menj a konyhára, egyél valamit!

Miklós Péter egy másik helybéli túlélő nyilatkozata szerint :   Földváron két vagy három hetet voltunk, aztán átalvittek a szomszédos Lügetre. Közben a hozzánk tartozók megtudták, hogy ott vagyunk, felkerestek, csomagot hoztak, s elmentek. Egyszer megkíséreltük a szökést. Vagy tízen voltunk. Három katona kísért ki körülbelül harmincunkat  nádvágni. Vagy nyolcan próbáltunk meg elszökni. Hatnak sikerült, nekem, s még egy barátomnak nem sikerült...

A helyi római katolikus templom tornyára elhelyezett emléktáblát Ungvári Barna és Fülöp László lelkészek leplezték le.Böjte Ferenc

Utolsó frissítés ( 2017. augusztus 18. )
 
< Előző   Következő >