Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2017-es év hírei arrow Magyar nap Árapatakon 2017.10.29.
Magyar nap Árapatakon 2017.10.29. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2017. október 31.
2017. október 31., kedd, Közélet

Az árapataki vallásórás gyerekek énekcsoportja. Fotó: Kiss Csilla
 
A Székföldi Magyar Napok negyedik kiadását nyitották meg vasárnap Árapatakon. Kettős ünnepre szóltak a harangok, mert a Reformáció 500. évfordulójára is emlékeztek úrvacsoraosztással egybekötött ünnepi istentiszteleten, ahol Ungvári Barna András uzoni református lelkipásztor hirdette Isten Igéjét.
„Ne félj, te kicsiny nyáj...” – hangzott el Lukács evangéliumának biztatása (12: 31-32). Erre a lelki biztatásra ma van a legnagyobb szükség – hangsúlyozta a lelkész. Itt és most nemcsak a lepergett félezer éves vallásos múlt megidézése kell hogy előtérbe kerüljön, hanem a következő 500 esztendő kezdeti időszaka is, amiben élünk, azért, hogy örömmel tudjunk ma is, most is ünnepelni.
Ad-e erőt Lukács biztatása az elkövetkező évtizedekben megmaradni magyarként Székföld szórványában? – hangzott el a kérdés. Csak az Úr lehet egyedüli megtartónk, ha hiszünk a Jézusi tanítás követésében, ami erőt ad a túlélésre, továbbélésre.
Fülöp-Gál László árapataki református lelkipásztor köszöntötte a jelenlevőket, s miután kiszolgáltatták az Úr szent vacsoráját, a helybeli kultúrotthonba hívta híveit, hogy próbáljanak meg szórványmagyarként néhány órát örvendeni-ünnepelni.
Nehezen honosodott meg ismét a Székföldje megnevezés, pedig így nevezték ezt a vidéket évszázadokkal ezelőtt, s mint a későbbi Felső-Fehér megye egy darabkáját csatolták Háromszék vármegyéhez. Történelmi települések sorakoznak itt, s magyar lakossága megkezdte szórványsorsát élni. Székföldje (Terra Zek) a Barcaság és Háromszék közé van beékelve. II. András király adománylevelében említik 1211-ben, mint a Barcaság határvidékét. A mongolok dúlása után lakatlanná vált, és IV. Béla király sepsiszéki Bálint grófnak, Akadás fiának, a gróf Mikó család elődjének adományozta 1252-ben. Lüget, Nyáraspatak a hidvégi gróf Nemes család román jobbágyainak falvai. Ide tartozik még Előpatak, Árapatak, Erősd és Hídvég. Ebben az évben Erősdön nyitották meg a Kovászna Megye Tanácsa által kezdeményezett és szervezett negyedik magyar napot. Ezt követte az árapataki rendezvény (Hídvégen, mert módosítják a kultúrotthon központi fűtésrendszerét, az idén nem tartanak magyar napot).
Az árapataki kultúrotthonban nem maradt üres ülőhely. Nagy volt az érdeklődés, még a szomszédos erősdiek és hídvégiek is tiszteletüket tették. A műsor alatt uzoni kézművesstand kínálta készítményeit. Az ünneplőket Fülöp-Gál László köszöntötte a műsor- és rendezvényszervező Kiss Csilla Kovászna Megye Tanácsa munkatársának jelenlétében. Vallásos és gyerekdalokat mutatott be a helybeli vallásórás gyermekek énekes csoportja, Bakó Pálné Sulyánszky Antal Szent István királyról című versét szavalta, a nagyborosnyói Pakucs Etelka pedig Tordai Matyó Jertek haza című költeményét adta elő. Humorban sem volt hiány: Fülöp-Gál Hanna tanuló meglepő tehetséggel mondta el A halál és a vénasszony című magyar népmesét, Pakucs Etelka pedig a Csíki leány szolgálni ment Bukarestbe című régi székely népi történetet. A Both László vezette húsztagú zabolai Gyöngyharmat Néptáncegyüttes csíkszentdomokosi, mezőségi és szatmári táncokkal lépett színpadra. Minden résztvevőt ünnepi vacsorával kínáltak a vendégfogadók. Magyar bállal zárták az ünnepet, közreműködött István Ildikó és barátainak népi zenekara. A magyar nap sikeres szervezése a helybeli lelkész házaspár és a velük munkálkodó egyházköz­ségi tagok érdeme.                                                                                                         Szerző: Kisgyörgy Zoltán
Utolsó frissítés ( 2017. október 31. )
 
< Előző   Következő >