Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2018-as év hírei arrow Együtt az imádságban 2018.03.29.
Együtt az imádságban 2018.03.29. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2018. március 29.

2018. március 29., csütörtök, Vélemény    Református hírnök
Különleges alkalom volt az uzoni református gyülekezet és a nőszövetség életében a március 17-én megtartott ökumenikus világimanap.
Az 1887 óta évente megismétlődő imanap különböző felekezetek és tradíciók találkozási pontjaként szolgál. 1985-től kezdődően pedig csaknem 200 ország asszonyai kapcsolódtak be az imaközösségbe, amelynek témáját minden évben más-más nemzet tagjai határozzák meg. Idén az esemény programját a suriname-i asszonytestvérek állították össze. Az imanap mottójául pedig a Mózes első könyvéből származó igeverset választották: „Mindaz, amit Isten alkotott, nagyon jó.”
Rendkívüli alkalom volt ez, hiszen nemcsak az uzoni asszonyok voltak együtt az imádságban, hanem immár tízedik éve a kökösi, valamint a meghívott rétyi nőszövetség tagjaival egy közösségben vált teljessé ez az ünnep, a hálaadás mindazért, amit a mi mennyei Atyánk ad nekünk.
A dél-amerikai színekben pompázó imateremben Ungváriné Szakács Judit tiszteletes asszony üdvözölte a megjelent mintegy 60 nőszövetségi tagot. Ismertette a világimanap idei programját, majd kiemelte, hogy a suriname-i asszonyok számára mennyire fontos az Istennel való kapcsolat. Majd kitért arra, hogy kezdetben Isten a semmiből teremtett, de minden, amit alkotott, a helyére került a teremtésben. Mindannyian kapcsolatban állunk egymással, hasonlóképpen a föld a fénnyel, a víz az éggel, a fák magjai az élőlényekkel és az emberiség Istennel. Egyik sem létezne a másik nélkül, és mindennek a forrása Isten. A kapcsolatok rendszerében jóság van, de ennek a köteléknek a megtartásához elengedhetetlen a törődés, amit nem mindig sikerül megvalósítanunk.
Id. Szabó Margit, az uzoni nőszövetség elnöke, köszöntőbeszédében reményét fejezete ki, hogy ez a találkozás a Krisztusban való összetartozás ünnepe lesz, ha engedjük, hogy átjárja lelkünket az öröm, melynek kiapadhatatlan forrása a szeretet. Az a szeretet, amely hidakat tud építeni országok, nemzetek és emberek között. Ifj. Szabó Margit, a Tatrangi Sándor Iskola igazgatója vetítettképes előadásában bemutatta Suriname földrajzi elhelyezkedését, rövid történelmét, politikai berendezkedését, növény és állatvilágát, népességét és kultúráját. Azt is megtudhattuk, hogy külsőségek tekintetében a mi életünk nagyon különbözik a suriname-i asszonyok életétől, de Istenbe vetett hitünk egy közösségbe kovácsol minket.
Deák Botond rétyi lelkipásztor a vezérige alapján hirdette Isten igéjét, kiemelve, hogy milyen fontos megtalálni és megőrizni az összhangot Isten teremtett világával, de ugyanakkor milyen nagy ebben a mi felelősségünk is. Vajon mi vigyázunk-e a körülöttünk levő teremtett világra, alsóháromszéki falvaink úgy néznek-e ki, hogy büszkék lehessünk rájuk? – fogalmazta meg kérdésként az igehirdető.
 
A suriname-i viselethez hasonló ruhákba beöltözött uzoni asszonyok által tolmácsolt imádság után énektanulásra került sor, amelyet Nagy Hajnalka vallástanárnő vezetett. Köszöntésképpen – suriname-i szokás szerint – a résztvevők megölelték egymást, és elmondták szranan nyelven is az imanap mottóját: ”Minden, amit Isten megalkotott, nagyon jó.” Az együttlétbe egy játékot is sikerült becsempészni: egy egyszerű díszítő eszköz segítségével sikerült még közelebb kerülni a suriname-i asszonyokhoz azáltal, hogy a beöltöző asszonyok választhattak a sál, a felfűzött és az őslakosság egy részére utaló tollas fejdíszek között. Az imanapi rendezvény szeretetvendégséggel, egy suriname-i recept alapján elkészített étel megkóstolásával folytatódott, majd az ajándékok átadásával, tombolahúzással és közös énekléssel zárult. Az imanap résztvevői az együttlét és a közös imádság áldott lehetősége által lelkileg felfrissülve, szívükben Isten iránti hálával térhettek haza.
Ungvári Barna András
 
< Előző