Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2018-as év hírei arrow Csak közös erővel Uzonban 2018.04.10
Csak közös erővel Uzonban 2018.04.10 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2018. április 10.
2018. április 10., kedd, Faluvilág
A tavasz sokakat a konyhakertbe szorít, kevesebb idő marad az annyira fontos kulturális eseményekre. Számos kistelepülésen téli álmot aludt a magyar kultúrmozgalom. Nincs olyan személy, aki felvállalhatná – mondják. Még a községközpontban sincs fizetett kultúrfelelős, akinek hivatása, feladata lenne az ilyen munka. Kivételek azonban mindig akadnak.
 
 
 Jelenet a bemutatóból. Fotó: Szabó Csaba
Városainkban egymást követik az hasznosabbnál hasznosabb rendezvények, s vannak települések, ahol él még a sok évtizedes hagyomány mozgató ereje, de olyan is, ahol az egyházközség, a lelkipásztor, kántor irányítja, vállalja fel ezt a nemes mozgalmat. A sajtó bőven tudósított arról a tevékeny mozgalomról, amelyet Ikafalván szervez Bardócz Csaba, a falu fiatal református lelkipásztora.
Uzonban a református egyházközség, a református dalárda és a nőszövetség évente közös erővel szervezi meg a helyi közművelődés egy fontos részét.
Már 2004-ben népdal- és nótaestet szerveztek, 2005-ben felújították a régi fonót, annak hangulatát, 2006-ban felelevenítették a székely lakodalmat, 2007-ben a disznóvágással kapcsolatos események-szokások kerültek a színpadra. Ezeket jelenetek követték két alkalommal: Petőfi János vitéze és A helység kalapácsának részleteit láthatta a mindig érdeklődő helyi közönség. Bemutatták Garay János Háry Jánosát, s nem maradhattak ki a legismertebb népszínművek. Nagy odaadást követelt a Hegedűs a háztetőn musical betanulása, amelyet 2015–2016-ban mutattak be nagy sikerrel.
Sz 1
A tavaly egy mai filmdráma-musicalt (Valahol Európában) vittek színpadra, amelynek kivitelezésén összesen huszonkét személy munkálkodott. Az idei farsangfarkán Presser Gábor–Sztevanovity Dusan–Horváth Péter A padlás című zenés vígjátékának bemutatására vállalkoztak, és sikerrel, telt ház előtt mutatták be. Félig mese, félig musical műfaji megjelölésű a választott darab, amolyan családi vagy közösségi, 9-től 99 éves korig mindenkinek szólt. A szükség úgy hozta, hogy néha át is kellett írni egy-egy jelenet, rendezni a színpadot, a díszleteket, tervezni a jelmezeket, amelyben személyesen részt vállalt és a darabot rendezte Ungváriné Szakács Judit tiszteletes asszony és Szabó Margit, a Tatrangi Sándor-iskola igazgatója. Az egyházközség mellé felsorakozó közösség áldozatvállalása példaadó, amit csak közös erővel lehetett sikerré változtatni. Az évek teltével mindig megújult a színjátszó csoport, a dalárda, 2016 óta hangsúlyosabbá vált a fiatalok szereplése – emelte ki Ungvári Barna-András az egyházközség lelkipásztora.
Uzonban 15 év alatt 15 előadás került a művelődési ház színpadára!
– Olyan családból származunk, olyanban nevelkedtünk, ahol a szülők is szerették, szívvel-lélekkel művelték és támogatták a helyi kulturális mozgalmat – nyilatkozta Szabóné Szakács Margit, aki jelenleg is aktív műkedvelő színész és a helyi nőszövetség elnöke. Ezt a szellemet ápoltuk továbbra is a férjemmel családunkban, erre biztattuk gyermekeinket. Arra törekedtünk, hogy kivegyük részünket a település mindenkori közéletéből. Elmondhatom, hogy a közművelődés pártolása hagyomány volt családunkban, akárcsak sok más uzoni családban is. Örvendünk, hogy sikerült újra sok személy bevonni ebbe a tevékenységbe, s elmondhatom, hogy jó együtt lenni velük.
Megkerestük a fiatalabb nemzedék bár egy tagját is. Török Tamara egyetemista, szabadidejéből áldozott sok-sok estét a próbákra.
– Édesanyám is részt szokott vállalni az ilyenfajta tevékenységben, s már gyerekkoromban magával vitt, nem volt idegen számomra – magyarázta. – Néhány éve én is bekapcsolódtam a színjátszó csoportba. Az idei zenés darabban a herceg szerepét vállaltam. Közös sikerünknek én is örvendtem.  Szerző: Kisgyörgy Zoltán
Utolsó frissítés ( 2019. november 03. )
 
< Előző   Következő >