Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow Magyar szó, magyar dal a megmaradásért 2018.10.21.
Magyar szó, magyar dal a megmaradásért 2018.10.21. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2018. október 27.

Árapatak volt az idei Székföldi Magyar Napok első helyszíne, ahol vasárnap délután ünnepelt a helyi magyarság. Az intézményi összefogás eredményeként a székelyföldi belső szórványban évről-évre nagyobb figyelmet kap a magyar szó, a magyar kultúra. A Székföldi Magyar Napok sorozata már az ötödik kiadásához ért.

A képen a következők lehetnek: 2 ember, álló emberek és belső tér

Az ünnepi istentiszteleten vendéglelkész szolgált, Ungvári Barna András, uzoni lelkipásztor szólt a hívekhez, Dániel könyve 3:17-18 igék alapján, helytállásra biztatva az árapataki  és az egész székföldi  magyarságot.

A reformáció 500 évfordulójának tiszteletére, a tavaly elkezdett Gyülekezeti Találkozók folytatásaként ez az ünnepi alkalom is a kilyéniek, uzoniak,árapatakiak és más jelen levők egymás hite által való épülését szolgálták, részesülvén a lelkipásztoraik által kiszolgáltatott Úri szent vacsorának a jegyeiben. Uzonból 19-en vettek részt a Találkozón.   

Ezt követően a helyi kultúrházban kulturális műsorra került sor.“Ez a térség már a korai emlékiratokban is szerepel, ennek a közösségnek megvan a saját kultúrája, ezért nagyon fontosak az ilyen rendezvyek, hozzájárulnak a közösség megmaradásához, ismét hangsúlyt kap a magyar szó, a magyar kultúra” – emelte ki köszöntőbeszédében Márton Árpád, háromszéki RMDSZ-es parlamenti képviselő.

/_f/Kozlemeny_kepek/2018/Oktober/arapatak.jpg

 

Az előadások sorát Bakó Pálné nyitotta meg Inczédi László: A nővér című versét szavalva el, amelyet az árapataki vallásórára járó gyerekek előadása követett, az Egyszer egy királyfi... népmese zenés feldolgozásával. Benedek Elek: A kis gömböc című meséjét Fülöp-Gál Márk, míg Kovács Barbara: A csacsi című versét Fülöp-Gál Hanna adta elő.

Nagy sikert aratott a Zöld Fenyő Néptáncegyüttes, színvonalas népdal és néptánc összeállításukat hosszas tapssal értékelte a közönség. A Komollói Református Nőszövetség Amatőr Színtársulata humoros előadása jó kedvre derítette a közönséget, Orbán Adorján: Veszélyeztetett gyermek című rövid jelenetének vicces fordulatain jókat derültek az egybegyűltek.

A kulturális műsort követően a szorgoskezű árapataki asszonyok által készített ételt és finomabbnál-finomabb süteményeket fogyaszthattak el a jelenlevők, majd jó hangulatú beszélgetésre került sor, igazi közösségi ünneppé alakítva a rendezvényt.

Az ebben a sorozatban  ötödik alkalommal megszervezett Székföldi Magyar Napokat Árapatakon Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, az Előpataki Polgármesteri Hivatal, az Árapataki Református Egyházközség és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete közösen szervezte. A Székföldi Magyar Napok következő rendezvénye Erősdön zajlik november 10-én.

/_f/BrandBook/2017/KVMT_C.JPG

 

Utolsó frissítés ( 2019. november 03. )
 
< Előző   Következő >