Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2019-es év hírei arrow Huszárbál Sepsiszentgyörgyön 2019-02-16
Huszárbál Sepsiszentgyörgyön 2019-02-16 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2019. február 19.
2019. február 19., kedd, Magazin

A Szilaj Hagyományőrző Egyesület ebben az esztendőben is megszervezte hagyományos huszárbálját szombaton a Kolcza vendéglőben. A tizedik rendezvényen Fazakas Péter, az egyesület huszár főhadnagya huszárviseletben köszöntötte a meghívottak népes táborát. „Akkor szép a huszár, ha felül a lovára” – olvastuk a huszárnóta-idézetet díszes meghívójukon, és Csűrös István, a kászonújfalusi zenekar prímása tust húzott. Fazakas Péter most sem állta meg, hogy el ne mondja: rendkívüli nemzetközi körülmények között zajlik az ez évi tizedik huszárfarsang is.

Huszárbál

Foto : Solymosi Incze Enikő 

Az összekuszált nemzetközi helyzetben nekünk továbbra is egyet kell értenünk azokkal, akik velünk együtt nem tudják elképzelni a nemzetállamok eltűnését, nem tudják elképzelni, hogy a népek sajátos hagyományai és kultúrája egy globalizált kultúrába olvadjon bele, hiszen minden nemzet ragaszkodik saját nemzeti értékeihez. Egyet kell értenünk azokkal, akik a család védelmét, a nemzetek demográfiai megerősödését sürgetik, ebben a küzdelemben mi, székelyek is részt akarunk venni, mi is részei vagyunk ennek a sajátos népességpolitikának.

A huszár főhadnagy bevezetőjében felolvasta Sajó Sándor Magyarnak lenni című versét, majd felkérte Ungvári Barna-Andrást, a Sepsi Református Egyházmegye espereshelyettesét, hogy szóljon a vendégekhez és adjon áldást a rendezvényre. A lelkipásztor a Zsidókhoz írt levél egyik versére hivatkozva boncolgatta annak üzenetét, és hangsúlyozta: minden embernek – lett légyen civil, huszár, katona vagy éppen vitéz – küzdenie kell céljai következetes véghezviteléért, de ehhez Jézus Krisztus segedelmére is szüksége van, a Hit urának támogatása nélkül meddő marad törekvése. A lelkipásztor a jelen levő vendégsereggel együtt mondta el a miatyánkot, együtt énekelték nemzeti imánkat és a székely himnuszt.

  Huszarbal

 – Egyesületünk következetesen betartotta küldetését, hű volt kitűzött feladataihoz – nyilatkozta lapunknak Fazakas Péter. – Ott voltunk nemzeti ünnepeinken, a március 15-i ünnepségeken, miképpen azon a rendezvényen is, amikor a magyar honvédek 1940. szeptemberi sepsiszentgyörgyi bevonulására emlékeztünk, ott voltunk az őrtüzek lángjainak a fényében a megye határain, az autonómia napján, a doni áttörés emlékező momentumán.

 Az esti műsort a Háromszék Táncegyüttes két délceg fiatal legénye nyitotta meg táncával, majd a sepsiszentgyörgyi magyar férfidalárda lépett fel a rendezvény hangulatához igazodó énekműsorával, vezényelt Jakab Árpád. Jó volt látni székely népviseletben a sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotájának zsenge Batyus gyermek-néptánccsoportját, amely  erdélyi néptánccsokrot mutatott be. Tánctanáraik: Gáspár Attila és Pózna Gabriella. A huszármozgalom támogatói és rajongói, a Szilaj Hagyományőrző Egyesület barátai ülték körül a megterített asztalokat, körükben az egyesület magyarországi barátaival, akik ilyenkor több napot szoktak Háromszéken tartózkodni, megízlelni a disznótoros székely konyha remek készítményeit. A báli muzsikát a kászoni együttes közel virradatig húzta.

Szerző: Kisgyörgy Zoltán  

Utolsó frissítés ( 2019. november 08. )
 
< Előző   Következő >