Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2019-es év hírei arrow Magyar nap Hídvégen 2019.11.02.
Magyar nap Hídvégen 2019.11.02. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2019. november 05.
2019. november 4., hétfő, Közélet

Jó lenne, ha minden kisebbségnek ilyen saját napja lehetne, mint a székföldi magyaroknak – csengett ki a helyiekkel folytatott beszélgetésekből, a történelmi Hidvégen ugyanis többségben, de a Hidvéghez tartozó Nyáraspatak lakosságát is beleszámítva ugyanis kisebbségben él itt a magyarság. Az idei Székföldi Magyar Napokat Kovászna Megye Tanácsa és művelődési központja hatodik alkalommal szervezte meg.

 

 

Az érdekszervezet, a református egyházközség és a hídvégi asszonyok csupán támogatásból és helyi adományokból teremnyi érdeklődőt vendégeltek meg, a gazdag kulturális műsorról a helybeli általános iskola magyar tagozata és a megyei művelődési központ gondoskodott.

Horváth Miklós, az RMDSZ helyi szervezetének elnöke, a községi tanács tagja elmondta: ez a nap számukra kettős öröm, mert új és fiatal lelkészt kapott a mintegy 350 lelket számláló református egyházközség a négyfalusi kötődésű Kristály László Zsolt személyében. Tapsviharral üdvözölte lelkipásztorát a művelődési otthonban összegyűlt helyi magyarság, az új lelkész pedig bibliai textusból vett ige alapján hívta fel a jelenlevők figyelmét arra, hogy minden nép és kisebbség megmaradásának záloga nyelvének, népi kultúrájának és keresztény hitének megtartása.

Az ünnepi műsor hangulatát-üzenetét a hídvégi magyar tagozat I–VIII. osztályos gyermekei közvetítették erdővidéki táncrendjük bemutatásával, a Budai Ilona népballada feldolgozásával és zenés gyerekjáték-összeállításukkal. Énekkel lépett fel Jankó Zsolt, Mezei Izolda Henriett, Akácsos Szende Bernadett, furulyakísérettel Nagy Emőke tanuló, betanítóik Orbán Edit és Sala Emília tanítónők. Egyéni énekszámokat adott elő továbbá Bernád István, a református egyházközség gondnoka. Felcsíki, marosszéki és vajdaszentiváni fergeteges táncösszeállítással lépett fel a sepsiszentgyörgyi Zöld Fenyő néptánccsoport (vezetőjük Fésüs Gyula).

Igényes, mozgásban, színekben és eredeti szövegbetétekben gazdag volt a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor diákszínpad díjazott együttesének bemutatója. Karinthy Frigyes A cirkusz című novelláját jelképes színpadi bohózattá alakította Mezei János rendező-vezető tanáruk. Az ünnepi műsort összeállította Kiss Csilla megyei művelődésszervező.

Örömmel láttuk ismét megnyilvánulni a székföldi testvérfalvak egyfajta sajátos hagyományát, hogy a magyar napi vigadalmakba mindig ellátogat és részt vesz az ünnepen a szomszédos testvérfalvak (Árapatak, Erősd) lakóinak egy-egy csoportja, élén lelkészükkel. A terülj, asztalkámnál mindenkit megvendégeltek, a hídvégi magyar bálban a sepsibükszádi Bacardi Music szolgáltatta a zenét.

 Szerző: Kisgyörgy Zoltán

Utolsó frissítés ( 2019. november 05. )
 
< Előző   Következő >