Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow Október hatodikai megemlékezések Háromszéken 2003
Október hatodikai megemlékezések Háromszéken 2003 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2007. augusztus 06.
 Október 6-a legalább akkora esemény Uzonban, mint március 15-e – tájékoztatott Ungvári Barna András helybéli református lelkész. Uzonban vasárnap ünnepi istentisztelen emlékeztek az 1848-49-es szabadságharc hőseire és a 13 aradi vértanúra kivégzésük 154. évfordulóján.

Ungvári Barna András elmondta, az istentiszteletet követően a helybéli iskolások Szabó Margit tanítónő irányításával az alkalomhoz illő műsort mutattak be. Ezt követően koszorúzásra került sor több uzoni emlékműnél. A jelenlévők a kegyelet virágait helyezték el a templom oldalbejárata fölött található emléktábláknál, melyeket 1991. október 6-án avattak fel, egyiken egy Vörösmarty-idézet, másikon a szabadságharc uzoni mártírjainak névsora áll, a harmadikat a hálás utókor Sükösd Sámuel tábori lelkész emlékére állíttatta, aki a tömösi csatatéren halt meg.
Ugyanakkor koszorúzási ünnepséget tartottak a millecentenáriumi, a millenniumi, illetve az első és a második világháborús emlékműveknél, Pünkösti Gergely 48-as szabadságharcos kopjafájánál, valamint az uzoni polgármesteri hivatal falán található emléktáblánál, amely azt hirdeti, hogy „Itt tört ki Háromszék önvédelmi harca 1848 áprilisában.”

Sepsiszentgyörgyön a helyi RMDSZ szervezésében hétfőn 16 órától a Megyei Könyvtár Gábor Áron termében emlékeznek meg az aradi vértanúkról. A történelmi egyházak képviselői 18 órától tartanak ökumenikus istentiszteletet a Szent József plébániatemplomban. Igét hirdet Kovács István unitárius lelkész. Ezt követően a Magyar Polgári Szövetség szervezésében a résztvevők egy szál virággal és gyertyával a központi parkban található 48-as emlékműhöz vonulnak, ahol Kónya Ádám nyugalmazott múzeumigazgató idézi fel a történelmi eseményt, majd a Mikes együttes, valamint Veress László és Gazda Zoltán, a Tamási Áron Színház művészei az alkalomhoz illő műsorral tisztelegnek a 13 aradi vértanú emléke előtt.

Nagy Zsuzsanna
Utolsó frissítés ( 2008. július 13. )
 
< Előző   Következő >