Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2021-es év hírei arrow Gyógyító karácsonyi zene Uzonban 2021.12.27.
Gyógyító karácsonyi zene Uzonban 2021.12.27. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2022. január 01.

És mert az ének és karácsonyi fúvósmuzsika jót tett a sok mindenbe belefáradtaknak, de a jóra, a szépre és a megszokott mederben csörgedező életre és mindennapokra ki ne vágyott volna?

 

Az uzoni református eklézsia és lelkipásztora, Ungvári Barna András jubileumi kórustalálkozóra hívta a szomszédos énekkarokat és a helyi fúvós muzsikusokat, mert fennállásának 140 évfordulóját ünnepelte az uzoni református dalárda. Rövid áhítatában helyezte párhuzamba az egykori falusi székely gyermekek karácsonyát a mai idők olykor túlzásokba merülő, szinte érthetetlen és kevesebb lelki tartalommal rendelkező ünnepi özönével a szószéken Barti Ferenc Róbert bikfalvi református lelkipásztor a Lukács 2:8 igéi alapján.

Ungvári Barna András lelkipásztor megtiszteltetésnek nevezte, hogy ugyanabban a templomban állhat meg az Úrasztala mellett, ahol az 1880. január 10-én hivatalosan, szabályszerűen megalakult Református Dalárda is énekszóval dicsérte az Istent és Magyarország Kormánya támogatásának köszönhetően Jubileumi Kórustalálkozóra gyűlhettünk össze. Talán az is jelzés értékű, hogy az 1876-1877-es években közösségi összefogással a református egyházközség által építtetett iskolaépületben, amely ugyancsak Magyarország Kormánya támogatásának köszönhetően az idén újult meg, illetve részben épült újjá, az uzoni Református Tatrangi Népiskola három lelkes, dalszerető tanítója már 1879 őszén megszervezett egy 12 tagú férfidalárdát, itt kezdődvén a Református Dalárda életútja.

Lelkipásztor felkérte Bordás Enikő polgármester asszonyt, köszöntse a 140 éve alakult dalárdát, illetve a Jubileumi Kórustalálkozó résztvevőit. Polgármester asszony hangsúlyozta, hogy a zene összeköt bennünket. Engedjük át magunkat a zene ritmusának, hagyjuk, hogy betöltse a szívünket és lelkünket. L. van Beethoven szerint: „A zene magasabb rendű megnyilatkozás, mint minden bölcsesség és filozófia.”   Szabó Margit igazgatónő és Ungváriné Szakács Judit tiszteletes asszony „Halljátok-e a dalt? ” című verset szavalták, majd bemutatták a kórusok és a fúvószenekar rövid történetét, felsorolva az általuk előadandó műveket is.           A Miklós Árpád vezényelte uzoni énekesek Bárdos Lajos-számmal örvendeztettek meg, az Elekes-Szántó Judit vezette gidófalvi vegyes kórus énekesei Sibelius Igéddel áldj meg... szerzeményével. Ismert és kevésbé ismert karácsonyi kórusszámok mellett az Uzoni Atlantisz Művelődési Egyesület zenekarának előadásában felcsendült a Jingle bells és a Csendes éj dallama is... Erőteljes hangulatváltásként lépett fel a templomban a férfiakból álló szentivánlaborfalvi Székely István Dalkör, akik autentikus Kárpát-medencei – magyar alföldi, moldvai, vajdasági és marossárpataki – dalokkal „kántálták meg” az ünnepelőket (karmesterük Kelemen Alpár mérnök).

 

Az emléklapok, a zászló-szalagok és az uzoni dalárda 1930-as zászlójának fényképével ellátott hütőmágnes kiosztása után Ungvári Barna András lelkipásztor az általa szerkesztett és írt füzetet-könyvecskét ajándékozta a résztvevőknek, amelybe belekerült az 1930.június 1-i az akkor még Uzoni Ref Egyházi Dalkör nevet viselő dalárda 50 éves jubileumára kiadott zászlószentelési ünnep és díszhangverseny meghívója is, amelyet Fejér Róbert varázsolt újjá. Érdekes adalék, hogy akkor létezett és a zászlószentelési ünnepen énekelt az Uzoni Ref. Egyh. Templomi vegyeskar is.

 

Kisgyörgy Zoltán író, újságíró, helytörténeti szakíró, geológus humoros köntösbe öltöztetve mutatta be az Erdővidék és Székföld című útikönyvét, amely a baróti Tortoma Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Anekdotákkal tűzdelt színes történetekkel tette még vonzóbbá az Erdővidék, a volt Felső-Fehér vármegyei terület Székföldje nevű darabkájának, valamint a három barcasági településnek a bemutatását, melyeket Erdővidékhez tartozónak tekintünk: Apáca, Ágostonfalva és Ürmös. A kórustalálkozó meghívottai és a szép számú gyülekezet a régebb megjelent Alsó-Háromszék című Uzont is magába foglaló könyvből is vásárolhatott.

                                             

A kórustalálkozó meghitt pillanata volt a templom portikusa előtt a mindenkori dalárdisták-dalosok emlékére 2016-ban emelt kopjafa megkoszorúzása. Rövid értékelő után terített asztalok mellett koccintottak a résztvevők egy sikeresebb és jobb esztendőre.    
Kisgyörgy Zoltán és 
Ungvári Barna-András lelkipásztor

 

 

Utolsó frissítés ( 2022. január 02. )
 
Következő >