Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow Pillanatképek a gyülekezet életéből arrow Az 1848-49-es szabadságharcra emlékeztek Uzonban 2004
Az 1848-49-es szabadságharcra emlékeztek Uzonban 2004 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2007. augusztus 06.

 Uzonban tört ki 156 évvel ezelőtt Háromszék önvédelmi harca. Az 1848-49-es szabadságharcra és áldozataira vasárnap emlékeztek az alsóháromszéki településen.

Ha megismerjük az igazságot, az szabaddá tesz minket – mondta ünnepi szentbeszédében Ungvári Barna András uzoni református lelkész. A zsúfolásig megtelt helybéli református templomban Ungvári Barna András hangsúlyozta, az igazság megismerése küzdelemmel és szenvedéssel jár, nem megalkuvásra és széthúzásra, hanem megbékélésre és gyermekáldásra van szüksége a magyar népnek.

A lelkész föltette a kérdést: békességben és szeretetben akarunk-e az igazságnak Krisztus általi birtokosai lenni, vagy csak hangoztatjuk ezt, de nem teszünk érte semmit, vagy nem teszünk érte eleget?

Az ünnepi istentisztelet keretében Szabó Margit, a helybéli RMDSZ alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kőmíves István, a Jókai Mór Közművelődési Egyesület elnöke Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét szavalta el. Ezt követően Lőrincz Ilona és Borcsa Réka történelem szakos tanárok a 1848-49-es szabadságharc magyarországi és erdélyi eseményeit ismertették.

Az ünnepség felemelő momentuma volt az óriás-kokárdakészítő pályázatra beérkezett munkák kiértékelése.
A magyar himnusz eléneklése után az ünneplők koszorúkat helyeztek el a település 48-as emlékhelyeinél. A rendezvény az uzoni polgármesteri hivatal előtti téren a székely himnusz eléneklésével zárult.

Nagy Zsuzsanna
Utolsó frissítés ( 2008. július 13. )
 
< Előző   Következő >