Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Március 15 Uzonban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2022. március 16.

Nagy reménységgel tekintettünk az idei ünnepre, hisz az elmúlt évek korlátozásai után újra méltóságteljesen emlékezhettünk meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. Az ünneplők sokasága is hozzásegített, hogy újra érezhessük a „márciusi ifjak” lelkesedését.

 

Az ünnepség a református templomban istentisztelettel kezdődött, ahol Igét hirdetett Ungvári Barna-András református lelkipásztor János 15: 5 alapján. A szőlőveszők, csak úgy teremhetnek sok gyümölcsöt, ha szervesen a szőlőtőhöz illeszkednek, a szőlőtőben maradnak. Akkor lehetünk mi ma a márciusi ifjak örökségének a továbbvivői, ha mi is Krisztushoz kötődünk, hozzáilleszkedünk, mint a szőlőveszők a szőlőtőhöz és vállaljuk az áldozathozatalt. Imát mondott: Elekes Szabolcs plebános.

 A helybeli lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bordás Enikő polgármester asszony ünnepköszöntő beszéde következett, amelyben az összefogás és összetartozás fontosságát hangsúlyozta.  A Tatrangi Sándor Általános Iskola V-VIII.osztályos tanulóinak ünnepköszöntő műsora felvételről volt hallható, látható.

 

 

 

A koszorúzás a megszokott rendben zajlott, a koszorúzás alatt az uzoni Atlatisz Művelődési Egyesület Fúvószenekara zenélt. Koszorúztak:

-a temlom poétikusánál-az iskola felőli bejáratánál, Sükösd Sámuel ref.lelkipásztor és az uzoni szabadságharcosok emléktáblájánál:- Református Egyház, Református Nőszövetség, Katolikus Egyház, helyi RMDSZ

-a Pünkösti Gergely kopjafájánál: Tatrangi Sándor Iskola. Itt tört ki Háromszék önvédelmi harca... emléktáblánál: Polgármesteri Hivatal és helyi Tanács. 

-az uzoni 1848-49-es huszárok emléktáblánál: a helyi hagyományőrző egyesület  I.-II.Világháborús emlékműnél: helyi RMDSZ Nőszövetsége

A székely himnusz eléneklése után a kultúrotthonban szeretetvendégség várta az egybegyülteket. A felújított és kibővített volt Református Tatrangi Népiskola egyik termében, Szabó Margit igazgatónő vezetésével az iskola pedagógusai,gyermekei által összeállított március 15-i kiállítást tekinthették meg az érdeklődők.

 

Utolsó frissítés ( 2022. március 17. )
 
< Előző   Következő >