Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow Jókai-megemlékezés (Tízéves az uzoni Szivárvány női kórus) 2004.11.14.
Jókai-megemlékezés (Tízéves az uzoni Szivárvány női kórus) 2004.11.14. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2007. augusztus 06.

 A helybeli Jókai Mór Közmûvelődési Egyesület rendezésében tartották meg a Szivárvány asszonykórus fe tizedik évfordulóját. Megemlékeztek az egyesület névadójáról, Uzon egykori országgyûlési képviselőjének, a nagy magyarnnállásának regényíró Jókai Mór halálának századik évfordulójáról.
- Uzonban hagyományai vannak a közös éneklésnek. Itt 1880-ban alakult kórus. Azóta van kisebb-nagyobb megszakításokkal karéneklés. A Szivárvány kórus 1994-ben alakult közmûvelődési egyesületünk keretében. Részt vett a sepsibodoki, zágoni és tordaszentlászlói dalostalálkozókon, külföldön is fellépett: testvértelepülésünkön, Csorváson, Tolnán, Tökölön, Szigetújfaluban, Mendén. 2001-ben részt vett a Zonbán megrendezett Székely Világtalálkozón. Karnagya, Keresztes Enikő zenetanár Seprődi János-díjat kapott. A kórus 1997-ben aranyfokozatot ért el - sorolta megnyitóbeszédében Kőmives István, az egyesület elnöke.

A találkozó ünnepi istentisztelettel kezdődött a református templomban. Szószéki szolgálatot végzett t. Ungvári Barna András helybeli lelkipásztor. A meghívott kórusok közül az uzoni református dalárda lépett fel, és a Szivárvány is énekelt. Az önkormányzat emléképületénél megkoszorúzták Jókai Mór emléktábláját. A nagy író, a község 1881-1884 közötti országgyûlési képviselője és Uzon kapcsolatáról Lőrincz Ilona magyar-történelem szakos tanár beszélt. A kórustalálkozó a Jókai Mór Mûvelődési Otthonban folytatódott, ahol Ráduly István polgármester és László Attila, a Romániai Magyar Dalosszövetség alelnöke mondott köszöntőt. Fellépett még a szentivánlaborfalvi Székely István férfidalárda Kelemen Alpár vezényletével, a sepsiszentgyörgyi Laudate vegyes kar és a Pro Musica kamarakórus (karnagyok: Rózsa Imre és Sipos Zoltán), a baróti Rozmaring kórus László Judit vezényletével. Az egyházi és klasszikus mûvek mellett magyar és székely népdalokat, népdalfeldolgozást is énekeltek. A hangulatos szeretetvendégséggel záruló rendezvény végén közösen énekelték a Rabszolgakórust.
Uzon egyike azon kevés községközpontnak, ahol a magyar közmûvelődési élet folytonossága megmaradt, bármilyen volt a település közhangulata. A Jókai-egyesületen kívül itt mûködik az Atlantisz Fúvósegyesület is.
(Kgy. Z.)
Utolsó frissítés ( 2008. július 13. )
 
< Előző   Következő >