Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow Újra együtt a csapat 2023.03.03.
Újra együtt a csapat 2023.03.03. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2023. március 30.

Idén került volna sor az Uzoni Református Egyházközségben a húszadik színdarab bemutatására, ha a vírusjárvány nem szakította volna félbe a folyamatot, így a tizennyolcadikra kerülhetett sor. Ez viszont önreflexióra is késztette a szervezőket, a rendezőket. Szükséges-e ez a kemény munka, illetve idő- és energiabefektetés, az egyházközség-lelkipásztori család feladata-e a közművelődés ápolása?

Látva a lelkes színjátszó csoportot, az előadáson nagy számban részt vevő nézőket, kétszázharmincan, a felelet is adódott a feltett kérdésekre: igen, nagy igény van rá, tehát szükséges továbbra is a közösségteremtő és ápoló tevékenységet folytatni!

 

Így már januárban elkezdődött a megszokott folyamat, a színdarab és a szereplők kiválasztása, a színjátszó csoport összehívása. Az elmúlt két év sok változást hozott. Voltak olyan régi szereplők, akiket kikísértünk a temetőbe, olyanok is, akik már idős koruk miatt nem tudták vállalni a szereplést, így a színjátszó csoport idős tagjainak a létszáma megcsappant. A csoport tagjai változtak, bővült a társulat, most tízen- és huszonévesek, 40-ek,60-ok,70-ek.  

-Ungváriné Szakács Judit tiszteletes asszony vall arról, hogy hogyan állt össze a színdarab:

Általában a szereplők létszáma is alakítja, hogy milyen előadás fog születni. A színdarabot kiválasztjuk, viszont kénytelenek vagyunk saját képünkre formálni azt. Olyanformán írjuk át, hogy mindenki megszólalhasson benne, valamint lényeges az is, hogy a bő egy hónap próbaidőszak alatt megszülethessen belőle az egy és fél órás előadás. Bármilyen legyen is az adott mű, igyekszünk mindig belecsempészni értékes, hitet erősítő, nemzetiségmegtartó, reményt ébresztő gondolatokat. A próbákat mindig a gyülekezet imatermében kezdjük, az előadás előtt egy jó hónappal. Két-három olvasópróba után máris indul a mozgás, illetve a koreográfia. Az utolsó héten vonulunk át a kultúrotthonba, és ott történnek az utolsó simítások.  A színdarab fontos része a zenei aláfestés, éneklés.

Az idén Csiky Gergely: A nagymama című műve ihlette A Nagynéni II. címen előadott színdarabot! Az öt hét próba után március 3-án került sor a színdarab bemutatójára.

Ungvári Barna András lelkipásztor a Zsidókhoz írott levél 10-ik részének 35-ik versével köszöntötte az egybegyűlteket, majd felgördült a függöny „Ne dobjátok el hát bizodalmatokat, melynek nagy jutalma van.”

Az időnként szűnni nem akaró taps jelezte, hogy értő és érző hallgatóságra talált a színdarab üzenete.

Bordás Enikő polgármester asszony köszönte meg az újabb fergeteges előadást és átadta a Polgármesteri Hivatal ajándékát a színjátszó csoportnak. Az egyházközség méltató emléklapjait a lelkipásztor osztotta szét a lelkes színjátszóknak és kitartásra biztatta őket.   
- Az idei előadás a múltra való visszatekintés is volt, hisz
húsz éve, hogy a református dalárda és nőszövetség megszervezte az első kosaras bált, amelyen az akkori dalárda is fellépett.

Népdalokat, katonadalokat, illetve nótákat énekeltek. Ez volt a kiindulási pont, innen volt a fejlődés évről évre. Mindig többre és igényesebbre törekedve születtek meg az előadások. Természetesen a kezdő csapat tagjai idősödtek, évről évre fogyatkozott a társaság, de mindig sikerült fiatalokkal, középkorúakkal, lelkes tagokkal pótolni.

A kezdő csapat tagja volt Szabó János és Szabóné Szakács Margit, akik idős koruk ellenére megtisztelték a színjátszó csoportot és eljöttek az előadásra, hisz a 2020-ban bemutatott Szép nyári nap című színdarabban még szerepeltek.

– Olyan családból származunk, olyanban nevelkedtünk, ahol a szülők is szerették, szívvel-lélekkel művelték és támogatták a helyi kulturális mozgalmat – nyilatkozta Szabóné Szakács Margit, aki a helyi református nőszövetség elnöke. Ezt a szellemet ápoltuk továbbra is a férjemmel családunkban. Arra törekedtünk, hogy kivegyük részünket a település mindenkori közéletéből.

A színjátszó csoport ezt a több évtizedes munkát köszönte meg s habár a házaspár mozgása nehézkessé vált, mégis a színpadra invitálta, hogy mindenki újra láthassa, és fergeteges tapssal köszönje meg a sok befektetett energiát, időt, a felejthetetlen élményéket!  A kezdeményezésükre elénekelt Kalmár Pál és Seress Rezső dal, a Szeressük egymást gyerekek sok szembe könnyeket csalt .

 

-Mi az áldása ennek a tevékenységnek? Legyen itt a szereplők vallomása:

- Számos érzés, gondolat kavarog bennem. A legerősebb mindezek közül mégis a szeretet, amely körülvett ezen idő alatt, s mely által több lettem, mint voltam. Az összetartás, amely összeköt úgy diákot, mint nyugdíjast, egyetemistát, háziasszonyt, munkást, édesapát, hajadont és még sorolhatnám!  Az öröm a soron következő, hiszen mindenki jókedvűen érkezik a próbákra, ha mégsem, akkor közben biztosan jókedvű lesz, hisz annyira egymásra hangolódunk percek alatt. Ezt követi az optimizmus, hogy biztosan minden jól alakul és úgyis úgy lesz, ahogy lennie kell. A lelkesedés, hogy mindenki próbálja a legjobban csinálni, a maximumot hozza ki magából. A büszkeséget is kiemelném, mert úgy gondolom, hogy mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy ezen csapat tagjai lehetünk. Végül, de nem utolsó sorban a spontaneitást említeném, mert valljuk be, nem mindig a leírt, betanult szöveget mondja el az ember, sem a próbák alatt, sem a színpadon, az előadás közben. Mindezekért a miénk minden egyes pillanat, mert mi alakítsuk, mi formáljuk, együtt! A rendezők és a szereplők. A pillanatok, a beszélgetések, a lépések, a nevetések, az örömkönnyek, a lámpaláz, a félelemérzet, hogy: "Mi lesz, ha elrontom?!" Mind a MIÉNK!

A közönségünk mindig szeretetteljes, figyelmes. A visszajelzések mind arra buzdítanak, hogy folytassuk, hisz igény van rá, a szórakozásra, az együtt eltöltött időre, ezáltal úgyis mindenki nyer: a színjátszó csoport minden tagja és a közönség is! Végül Váci Mihály szavaival élve buzdítanék mindenkit, aki szeretne kis csapatunk tagja lenni, hogy jöjjön, „játsszon" velünk, mert ide tartozni nagyon jó! A találkozások feltöltenek, erőt adnak, a folytatásra sarkallnak: „Nem elég jóra vágyni: a jót akarni kell! És nem elég akarni: de tenni, tenni kell.” -gondolja  Török Tamara.                    

- Málnási Ferenc Attila szerint :-

Nyelvünk, kultúránk színes gazdagságának művelése! Érdekes értékes szókincsünk használata, értelmezése! Megismerjük közösségünk értelmét, értékét egymásban. Kiderül, hogy mindenkire szükség van: kapusra, szobalányra, a gyermekekre, a felnőttekre, az idősekre egyaránt! Iskolás, munkás, nyugdíjas, varró, díszlettervező, ötletgazda, tánc, koreográfia, informatikus, programkezelő, berendező, cukrász, süteménykészítő, szeretetvendégség előkészítő, takarítók (előadás előtt és után). Meghatározóak voltak a próbák után a beszélgetések, élettapasztalatok, filozofálások! Egy kihívás! Időt szakítani a próbákra, eltűrni saját és mások hóbortjait, kacagni, táncolni, álmodni, énekelni, egyszerűen jól érezni magunkat a bőrünkben! Értékelni azt, hogy egy betanító elképzelésére, megszólítására, kérésére, pont annyian gyűltünk össze, amennyire szükség volt! Mindenki ott volt, aki nem csak álmodóként, elméletben szeretett volna a színjátszó csoport tagja lenni, hanem megtette az első lépést és részt vett. Az előadás úgy sikerült, amilyenek mi vagyunk, nem profik, hanem önmagunkat adva. Az időnkből szántunk egymásra és a közönségre! Gondolom korábbi tanítóink, útbaigazítóink is benne voltak lépéseinkben, mozzanatainkban! Nekem egy élmény volt mindenkivel találkozni! Isten áldjon mindnyájunkat!

 - A középnemzedék tagjaként Török Dóra így vall:

- Én azt hiszem, hogy két év kiesés után mindenkinek sikerélményben volt része. Köszönöm a lehetőséget, a sok együtt töltött percet. Szeretném megköszönni a tiszteletes asszony türelmét és kitartását, hogy rövid idő alatt betanította a színdarabot, melyet nagy szeretettel adtunk elő. A társulat nevében jó egészséget kívánok neki, hogy még számos éven át tudja ezt folytatni.

Az ő szavaival élve elmondhatom, hogy a betanult színdarab a közönségé, de a próbákon töltött idő az a miénk marad. Minden alkalom felejthetetlen élményt nyújtott, nagyon jó együtt lenni, már egy nagycsaláddá formálódtunk!

- Számomra a színjátszó csoport a második családot jelenti! A színjátszó csoport a kikapcsolódás és a szórakozás a nehéz hétköznapokban. Amikor ott vagyok, a közösségben feltöltődök, és jól érzem magam, de fejlődök is. Jó érzéssel tölt el, amikor az idősebbektől tudok tanulni, és együtt tudunk egymásnak segíteni és jobbá tenni az előadást. -osztotta meg érzéseit Szabó Tímea Mónika ifjú.

- Benedek Irén három fia közül, kettő tagja a színjátszó csoportnak:

- Ennek a csoportnak tagjaként egy nagycsaládban éreztem magam mindenkit elfogadva hibáival együtt, mert senki nem tökéletes én sem, tanultam valamit mindenkitől. Ami a ,,színjátszást" illeti belebújni más bőrébe és átélni azt a szerepet egyszerűen egyedi . Boldog lenni, ideges,meglepett, mérges, komoly, izgatott hogy minél jobban teljesíts nem csak másoknak hanem saját magadnak, add át azt az üzenetet amit a szerep kíván felfoghatatlan öröm. ,, Együtt lenni Isten áldása!"    Ungvári Barna András lelkipásztor

Utolsó frissítés ( 2023. március 31. )
 
< Előző