Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow Szólj Uram, mert hallja a te szolgád! 2023.05.14.
Szólj Uram, mert hallja a te szolgád! 2023.05.14. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2023. június 08.

A konfirmáció egy nagy jelentőséggel bíró esemény minden gyülekezet életében. A Heidelbergi Káténk 21-ik kérdés –feleltében arra, hogy mi az igaz hit kettős feleletet ad: biztos ismeret és ehhez szükséges a szívbéli bizodalom is. Ekkor kerül sor mind a kettőről való számadásra is, vagyis a heidelbergi káté, egyháztörténelem, énekek egy részének ismeretéről és arról is, hogy megvan-e szívbéli bizodalom, a felkészülés során tett-e az ifjú ennek bizonyságát.

 

Egyházközségünkben 2023.május 14-én került sor a konfirmációra. Vasárnap 6 ifjú (3 fiú-Kis Sándor, Kis Róbert, Kovács Zsombor és 3 leány-Dankó Anita, Kreculy Anita, Szabó Kinga Tittanilla ) tett fogadalmat  hitéről a konfirmáció alkalmával. Az igehirdetésben Ungvári Barna András lelkipásztor az I.Sámuel 3:10 alapján egy édesanya fájdalmának a megismerésére hívta a gyülekezet tagjait és a konfirmálókat. Annának nem született gyermeke. Anna azonban sokat imádkozott, nem adta fel, kérte az Úr Istent! Imádsága meghallgatatott és fiúgyermeket ajándékozott neki az Úr! Fogadalmát beteljesítve ő az Úrnak szentelte és elvitte az Úr házába, hogy Éli főpap mellett az Úr szolgája legyen. A ma itt ülő konfirmáló gyermekek is isteni ajándékot jelentettek-e a szülők, keresztszülők?
Izrael történetének egy olyan időszaka volt ez, amikor Isten már rég nem szólt, nem jelentette ki magát. Ez bűnbánatra, önmagával való szembenézésre kellett volna, késztesse az egész népet, papjaival, elöljáróival egyetemben. Az Úr Isten a bűnös embert megkerülve az ifjú, a gyermek Sámuelen keresztül is tud szólni. Csak ő még soha nem halotta Isten hangját, Élihez, a paphoz, az idősebbhez szalad. Vajon mi meghalljuk-e Isten szavát? Kitartóan hív, háromszor is megszólítja Sámuelt! Vajon téged szólított-e meg keresztyén testvérem? Vajon adsz-e időt Istennek?  Vajon a konfirmálók, amikor nem is tudták pontosan mi történik, volt-e kihez menjenek, volt-e akinek kérdést feltegyenek?
Isten valamilyen céllal szólít meg, valamilyen feladatra hív el! Sámuelnek az volt a feladata, hogy Isten kijelentésének hordozója legyen!  Sámuel felel, Szólj Uram, mert hallja a te szolgád! Mi meghalljuk-e, cselekedjük-e Isten Igéjét? Ti, konfirmálók meghallottátok-e és akarjátok-e cselekedni ?

A kikérdezés, fogadalomtétel, úrvacsoravétel, ajándékok átadása, fényképek készítése, szeretetvendégség  még meghittebbé tette ezen ünnepet.   Ungvári Barna-András   lelkipásztor

 
< Előző   Következő >