Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow Október 6 Uzonban
Október 6 Uzonban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2023. október 08.

Az aradi vértanúkat az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt 1849. október 6-án, Aradon végezték ki. Azóta a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyásznapjaként emlékezünk október 6-ára. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az ezen a napon kivégzett tizenhárom tisztet tartja számon, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is.

 

A megemlékezés a református templomban istentisztelettel kezdődött, ahol Igét hirdetett Ungvári Barna-András református lelkipásztor Máté 5: 6 alapján.  „Boldogok, a kik éhezik és szomjúhozzák az igazságot: mert ők megelégíttetnek.” Mennyire fontos az igazság az életünkben, de NEM a mi igazságunk, hanem az Isten szerinti igazság. Ezért érdemes küzdeni és áldozatot vállalni!  Az aradi vértanúk is ezt tették!     
Imát mondott és az igazság szabadságát hangsúlyozta: Szőcs Béla plébános.
 A helybeli lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bordás Enikő polgármester asszony megemlékező beszéde következett, amelyben az aradi vértanúk példáját állította követendőként.  A Tatrangi Sándor Általános Iskola V-VIII.osztályos tanulóinak október 6-ra és annak hőseire emlékező műsora szívhez szóló volt.

 

 A koszorúzás a megszokott rendben zajlott, a koszorúzás alatt az uzoni Atlatisz Művelődési Egyesület Fúvószenekara zenélt. Koszorúztak:
-a temlom portikusánál-az iskola felőli bejáratánál, Sükösd Sámuel ref.lelkip
ásztor és az uzoni szabadságharcosok emléktáblájánál:- Református Egyház, Református Nőszövetség, Katolikus Egyház, helyi RMDSZ
-a Pünkösti Gergely kopjafájánál: Tatrangi Sándor Iskola.
-Itt tört ki Háromszék önvédelmi harca ...emléktáblánál : Polgármesteri Hivatal és Helyi Tanács. – az uzoni székely huszárok emléktáblájánál: a Hagyományőrző Egyesület
-I.-II.Világháborús emlékműnél: az Önkéntes Tűzoltó Egyesület.
 A székely himnusz eléneklése után  szeretetvendégség várta az egybegyűlteket.

Ungvári Barna András lelkipásztor

Utolsó frissítés ( 2023. október 08. )
 
< Előző   Következő >