Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2023-as év hírei arrow Emlékezetes könyvbemutató 2023.10.22.
Emlékezetes könyvbemutató 2023.10.22. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2023. október 25.

Vasárnap, október 22-én fontos eseménynek adott otthont az uzoni református templom.

A Háromszék Vármegye Kiadó által megjelentett Uzon c. kötet szerzői az olvasókkal találkoztak. Az istentiszteleten Ungvári Barna András lelkipásztor hirdetett igét Pál apostol Korinthusiakhoz írt első levele tizenkettedik részének huszonöttől huszonhétig terjedő versei alapján (I.Kor. 12, 25-27) hangsúlyozva, hogy Krisztus gyermekeiként és az Ő testének tagjaiként, nemcsak magunk, hanem embertársaink iránt is fokozott felelősséggel tartozunk. Az Úr Isten mindannyiunk számára adott tálentumokat, amelyekkel sáfárkodnunk kell, mert a ránk bízott feladatokat helyettünk senki más nem végzi el. A Jézus Krisztussal való közösségünk arra kötelez, hogy eleget tegyünk mindannak, amivel az Úr Isten megbíz bennünket!
A Miklós Árpád karnagy vezényletével az Uzoni Református Dalárda által előadott zeneművek, nemcsak a könyvbemutatóra érkezőket köszöntötték, hanem az október 23-i forradalomra és a reformációra is emlékeztettek.
A helybeli lelkipásztor üdvözlő szavai után Bordás Enikő polgármester köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy a már megvalósult jelentős infrastrukturális megvalósítások után nagy jelentőséggel bír az Uzonról megjelent könyv is, hisz az itt megjelent tanulmányok nagy értéket képviselnek.
Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, mint a könyv kiadását lehetővé tevő intézmény vezetője, a Székelyföld településeit bemutató sorozatban a Háromszék Vármegye Kiadó által megjelentett Uzon kötetet, harmadik sepsiszéki településről megjelent könyvként mutatta be, hangsúlyozva, hogy ez a leg teljesebb.
 A tizenkét tagú szerző-csoportot ez alkalommal heten képviselték: Székely Zsolt régész, Cserey Zoltán, Csáki Árpád, Pénzes Lóránd, Tóth Szabolcs Barnabás történészek, Kisgyörgy Zoltán a földtan és a vidék szunnyadó ásványkincseinek ismerője, valamint Ambrus Anna uzoni nyugalmazott tanár és helytörténész. Székely Zsolt egyetemi tanár Uzon régészeti érdekességeiről értekezett, Cserey Zoltán a település történetének eddig ismeretlen részleteit, valamint az 1848-49-es forradalom történéseit ismertette, Csáki Árpád a református templommal, egyházközséggel és református iskolatörténettel kapcsolatos tanulmányának néhány érdekes részleteit sorjázta a hallgatóságnak, a helyi katolikus egyházközség rövid történetét a településhez is kapcsolódó Pénzes Loránd levéltári kutató ismertette, Tóth Szabolcs Barnabás Uzon művelődési múltjáról és különböző egyesületeiről közölt érdekességeket. Hangulatos volt Ambrus Anna helyi kutatónak Uzon helyi szokásairól elhangzott bemutatója, valamint Kisgyörgy Zoltán a maga megszokott jó kedvre derítő modorában, a Háromszék falujáró riportereként próbált mosolyt csalni az egyébként is számára már jobbára ismert uzoniak arcára.
 
A könyv részét képezi a nemrég elhunyt Tüdős S. Kinga történész tanulmánya, aki az erdélyi fejedelemség korában mutatja be a települést és az emberek mindennapi életét, Lőrinczi Dénes a XIX. század végi közbiztonság kérdését járta körül, Uzon építészeti örökségéről Kónya Ádám tanár, a Székely Nemzeti Múzeum volt igazgatójának a 70-es években megjelent dolgozatát közli újra ez a kötet. Kinda István a XX. század társadalmáról és gazdálkodásáról írt. A kötetet Nagy Balázs tanulmánya zárja, amely a jelen állapotokat taglalja.
A Lisznyói Református Nőszövetség Kórusának énekei üde foltot jelentettek a tudományos beszédek elhangzása után.
A rangos találkozót könyv-vásár és dedikálás követte, megfogalmazódva az az igény is, hogy szükség van egy újabb, bővített kiadásra is!                                                                                                          Kisgyörgy Zoltán, Ungvári Barna András
Utolsó frissítés ( 2023. október 25. )
 
< Előző   Következő >