Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2023-as év hírei arrow Emlékezzél meg, Uram. 2023.11.04.
Emlékezzél meg, Uram. 2023.11.04. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2023. november 16.

A „málenkij robot” romániai változatai Erdélyben

„Azt mondták, csak néhány napi munka...” – A „málenkij robot” romániai változatai Erdélyben címmel tartottak történészkonferenciát a Benkő Levente és Papp Annamária által alapított Historikus Egyesület, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre, valamint a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete közös szervezésében. A konferencia résztvevői számára november 4-én, szombaton erdővidéki emlékkörutat szerveztek Szárazajta, Olasztelek, Köpec, Miklósvár és Bölön érintésével, emlékművek, táblák koszorúzásával, megemlékezéssel egybekötve. A barcaföldvári megemlékezés és a hídvégi emlékszoba meglátogatása után a napot Uzonban, az elhurcoltak emléktáblájánál zárták.

 

  • Főhajtás a szárazajtai vérengzés áldozatainak emlékművénél. Fotó: Ungvári Barna András

Az első megálló a sokat szenvedett Szárazajta volt!
Az áldozatokat jelképező alsórákosi bazaltoszlopokból álló emlékmű -Vargha Mihály sepsiszentgyörgyi szobrászművész alkotása- előtt Kelemen-Karikás Árpád református lelkipásztor köszöntötte a konferencia résztvevőit. Benkő Levente történész, újságíró a történelmi tények felelevenítetése után elmondta, hogy mennyire féltek még a szárazajtaiak, amikor a később megírandó könyvéhez (Szárazajta, Háromszék Lap- és Könyvkiadó, Sepsiszentgyörgy, 1995) anyagát kezdte gyűjteni. Az emlékmű álltásának körülményeiről is beszámolt. Ezután az iskola udvarára, a kivégzések helyszínére vonultak a jelenlevők, ahol Benkő Levente a szemtanuk és a feltárt dokumentumok alapján 1944-es vérengzés részleteibe nyújtott betekintést.

  • Főhajtás a földvári, illetve más fogolytáborokban meghalt vagy szenvedett szárazajtaiak emléktáblájánál. Fotó: Ungvári Barna András   

A megemlékezés a református templom oldalán a Gulág-Gupvi Emlékévek idejében Ungvári Barna András lelkipásztor által elhelyezett emléktáblánál folytatódott, amely az 1944-45-ben a földvári, illetve más fogolytáborokban meghalt vagy szenvedett szárazajtai foglyok emlékét őrzi. Kellemen-Karikás Árpád lelkipásztor a Jeremiás siralmai harmadik rész huszonkettedik és huszonharmadik versei alapján (3:22-23) hirdette Isten Igéjét. Rámutatott, hogy „az Úr kegyelmessége az, hogy még nincsen végünk; mivel nem fogyatkozik el az ő irgalmassága!” Barcaföldváron átélhették és ma is átéljük, hogy Isten kegyelméből volt és van segítség! Minden emberi elesettségünk és gyarlóságunk ellenére „minden reggel meg-megújul; nagy a te hűséged!” Az emlékezés koszorúink és virágainak elhelyezése után a kifütött templomban a helybeli lelkipásztor a gyülekezet és a templom múltjáról és jelenéről is beszélt. E rövid megemlékezésen más szárazajtaiak mellett jelen volt a leghosszabb életű túlélő Nagy B.Imre leánya is.

  • Főhajtás a földvári, illetve más fogolytáborokban meghalt vagy szenvedett olasztelekiek emléktáblájánál. Fotó: Ungvári Barna András  

 A barcaföldvári utolsó fogoly, Barta János -1945 októberében volt a fogolytáborban- Olaszteleken élte le életének további részét, ahol Tüzes-Bölöni Ferenc református lelkipásztor várta az emlékkörút résztvevőit, valamint mondott imát a földvári, illetve más fogolytáborokban meghalt vagy szenvedett olasztelekiek lelki üdvéért! A torony falán a szárazajtaihoz hasonló módon elhelyezett emléktáblánál a megemlékezés koszorúi és virágai az olaszteleki elhurcoltakra emlékeztettek, majd ezt követően a templomban a helyi lelkipásztor a templom történtét ismertette és szólt a gyülekezet jelenéről is.

id.Sebesztyén Mózes túlélő vallomása szerint Köpecről  kb.ötvenet vittek el a földvári fogolytáborba.
Ungvári Barna András lelkipásztor az Apostolok Cselekedeteiről írott könyv tizenhatodik részének huszonnégytől harmincegyig terjedő veresei alapján (16:24-31) hirdette Isten Igéjét. Pál apostolt és Silást elfogják, a hatóságok elé viszik, megvesszőzik és bebörtönzik. Pál és Silás „imádkozván, énekkel dicsőíték az Istent. A foglyok pedig hallgatják őket.”
Mennyire fontos, hogy mi az amit teszünk, hogyan élünk, viselkedünk a börtönben, a fogságban ! Elcsüggedünk-e, feladjuk-e, hogy itt már nincs semmi remény, nem érdemes küzdeni, vagy mindenkit hibáztatunk, miért kerültem ebbe a helyzetbe, vagy igazságtalanságnak érezzük?
Pál és Silás nem adják fel, hanem hirdetik Krisztust és csoda történik, megnyílnak a börtön ajtói és a láncok lehullnak a foglyok lábaitól. Igen, ez a csoda, hogy Isten nem hagyja el hűséges gyermekeit!

 

  •   Ungvári Barna András lelkipásztor

Milyen nagy fontossággal bírt és bír ma is, hogy hiszünk-e Istenben!  A reménytelenségben, a halálban is ott van Isten! Ez Földváron is sokszor az életet, a túlélést jelentette!

A börtönőr öngyilkos akar lenni, amikor meglátja, hogy az ajtók nyitva vannak a foglyok kezéről és lábáról leestek a láncok. Pál megszólal és azt mondja: „Semmi kárt ne tégy magadban; mert mindnyájan itt vagyunk!”  A második csoda a börtönőr életében hoz változást. Azt kérdezi: Uraim, mit kell nékem cselekednem, hogy üdvözüljek?  Pál feleli, hogy „Higyj az Úr Jézus Krisztusban..”   Igen a hit ÉLTET jelent!                                             

Benkő Levente történész, újságíró felelevenítette, hogy Köpecen sem volt könnyű szóra bírni a túlélőket. Amikor először eljött a faluba jó székely módszer szerint különböző kifogásokat találtak a túlélők és szükségessé vált, hogy másodszor is ide utazzon. Akkor is el kellett mondja, hogy ki az, mit szeretne pontosan s csak így sikerül a vallomásokat rögzíteni. Az még a kazettás-magnós világ volt, annyira „ömlött a szó” a túlélőkből, hogy Barótra kellett utazzon újabb kazettákért. Itt is a református torony falára rögzített a Gulág-Gupvi Emlékévek idejében elhelyezett emléktáblánál volt a megemlékezés és a koszorúk, virágok elhelyezése.  

 

  •  Főhajtás a földvári, illetve más fogolytáborokban meghalt vagy szenvedett köpeciek emléktáblájánál. Fotó: Ungvári Barna András 

Köpecen nem lehet úgy tartózkodni, hogy az 1848-1849-es szabadságharc eseményei is ne kerüljenek előtérbe - tájékoztatta a résztvevőket Benkő Levente történész, újságíró. A történet szerint Heydte császári százados a Kányás-mezői véres ütközet után 1848. december 9-én hadisarcot rótt ki Köpecre, és megígérte, ha azt megkapja, senkinek sem esik bántódása. A bíró a sarcot megadta, mégis, amikor a falu népe nyugovóra tért, az osztrák dragonyosok és a velük tartó szász és ágostonfalvi népfelkelők egyszerre több helyen felgyújtották a falut, és a pánikba esett lakosság soraiból a lehető legnagyobb kegyetlenséggel, nem nézve sem asszonyt, sem gyermeket, 51 személyt legyilkoltak – írta be az egyház halottas anyakönyvébe Zsigmond Ferenc, az akkori pap. A mészárlás következtében 106 gyermek maradt árván. Innen származik a mondás: Baj van Köpecen.
Az egykori faluháza, a mai kultúrotthon előtt álló obeliszknél is, amely néhai baróti Prázsmári István kő- és versfaragó műve 1901-ből- tisztelegtek a konferencia résztvevői megkoszorúzva az emlékművet.  

 

  • Főhajtás a köpeci  áldozatok emlékművénél. Fotó: Ungvári Barna András
A következő megálló Miklósvár volt. Innen is több embert vittek el fogságba, de két túlélőnek, id. Barabás Ferencnek, Tüzes Györgynek sikerül megszöknie a földvári fogolytáborból. A római katolikus templom tornyán 2017.június 29-én elhelyezett emléktáblánál volt a megemlékezés. Ungvári Barna András lelkipásztor a Zsoltárok huszonötödik részének hatodik verse alapján hirdette az Igét (Zsolt.25:6) és emlékezett az emléktábla avatásának körülményeire, valamint a templomban felállított vándorkiállítás bemutatásra. „Emlékezzél meg, Uram, irgalmasságodról és kegyelmedről, mert azok öröktől fogva vannak.”  A zsoltáríró az azelőtti versekben kéri Istent, hogy útjait ismertesse meg vele, vezesse az Ő igazságában, a hatodik versben pedig azért imádkozik, hogy az Úr Isten emlékezzen meg irgalmasságáról és kegyelméről, mert azok öröktől fogva vannak. Isten irgalmára és kegyelmére van szüksége az embernek, s erre volt szüksége a fogolytáborban sínylődő foglyoknak is. Az emlékezés koszorúi és virágai itt is a torony falán levő emléktábla alatt őrizik a miklósvári elhurcoltak emlékét. 
 
  •  Főhajtás a földvári, illetve más fogolytáborokban meghalt vagy szenvedett miklósváriak emléktáblájánál. Fotó: Ungvári Barna András 
 Bölön elhurcoltjaira emlékezve az unitárius templom tornyán elhelyezett emléktáblánál mondott imát Kozma Albert unitárius lelkipásztor és az emlékezés koszorúja is ide helyeződött el.
 
  •   Főhajtás a földvári, illetve más fogolytáborokban meghalt vagy szenvedett bölöniek emléktáblájánál. Fotó: Ungvári Barna András 
A konferencia résztvevői Bölönből Földvárra utaztak és itt részt vettek a fogolytábor utolsó tömegsírján levő emlékműnél a megemlékezésen, valamint Hídvégen megnézték a Fogoly Emlékszobát is.
Erről bővebben itt:
http://uzoniref.extra.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=212&Itemid=2
 
Az emlékkörút utolsó megállója Uzonban volt. A 2016.október 29-én felavatott emléktáblánál zuhogó esőben Ungvári Barna András lelkipásztor hirdette Isten Igéjét az Ézsaiás könyve ötvenötödik részének hatodik verse alapján (55:6) Ezen embert próbáló időben is figyelmeztet Isten Igéje, hogy “Keressétek az Urat, amíg megtalálható, hívjátok őt segítségül, amíg közel van.”  Ézsaiás próféta a babiloni fogságban sínylődő, és Isten után szomjazó népet vigasztalja ezekkel a szavakkal. Csodálkozhatunk, keressük az Urat, amíg megtalálható?! Hát nem mindig található meg? Nincs mindig velünk?   A Szentírásban nagyon sok példa van, amikor ott van az Úr, de „mégsem találja meg az ember”.  Hány ima, segítségkérő fohász hangzott el bajban levő foglyok ajakáról? Igen, segítségül kell hívni az Urat, amíg közel van! A második világháború az emberi gonoszságnak sok arcát megmutatta, az emberi bűn újra magaslatokra lépett és sokszor az egyszerű emberek voltak a szenvedők.  
Az emléktábla megkoszorúzása után a helybeli lelkipásztor a templomban a gyülekezet múltjáról és jelenéről beszélt, megemlítve egy-egy fontosabb mozzanatot is a templom történetéből. Az Imateremben megmelegedve alkalom adódott az eseménydús nap áttekintésére és a résztvevők köszönetüket fejezték ki a szervezőknek, Benkő Leventének és Papp Annamáriának, Ungvári Barna Andrásnak és a támogatóknak ! Ungvári Barna András lelkipásztor
 
  •  Főhajtás a földvári, illetve más fogolytáborokban meghalt vagy szenvedett uzoniak emléktáblájánál. Fotó: Ungvári Barna András 
Utolsó frissítés ( 2023. november 16. )
 
Következő >