Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow Pillanatképek a gyülekezet életéből arrow Baráti látogatás Uzonban(Mendeiek) 2005
Baráti látogatás Uzonban(Mendeiek) 2005 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2007. augusztus 06.
2005. október 4-től október 9-ig öt csodálatos napot töltöttünk Erdélyben az Alsóháromszéki-medencében fekvő Uzon településen. Vendéglátóink - az Uzoni Református Egyház élén Ungvári Barna lelkész úrral -olyan gazdag programot állítottak össze számunkra, amely örökre felejthetetlen marad.
Kapcsolatunk ebben az évben tíz éves, s akik az első alkalommal is velünk utaztak, éppen negyedszer tapasztalhatták a meleg vendégszeretetet.

Családoknál voltunk elszállásolva, régi és új barátoknál.
Felemelő élmény volt számunkra, hogy részt vehettünk községi ünnepélyükön, amelyet az aradi vértanúk és az l848-as hősök emlékére rendeztek. Együtt koszorúztunk vendéglátóinkkal.
Az öt nap alatt végigjártuk Kovászna megye nevezetességeit. Jártunk az Olt mentén, Sepsiszentgyörgy és környékén, a réty lápnál. Csernátonban meglátogattuk a falumúzeumot, ahol nyaranta alkotóház működik fiatalok részére. Voltunk a kökösi hídnál, a Feketeügy partján, ahol l849. július 2-án Gábor Áront halálos lövés érte. Sepsiszentgyörgyön megcsodáltuk a Székely Nemzeti Múzeumot, majd az uzoni alpolgármester asszony bevezetett bennünket a megyei könyvtárba, azután pedig felmentünk a vártemplomba, ahonnan jól láthattuk a várost.
A megye nevével azonos városban Kovásznán megcsodáltuk a Pokolsár nevű természeti érdekességet, amely vulkanikus eredetű, széndioxidos-ásványvizes iszapos feltörés. Ma is fortyog, bugyog. Még ugyanitt meglátogattuk a Tündérvölgyet és az ott lévő siklót, amely ma ipartörténeti műemlék. Rönkfa és fűrészáru szállítására használták kizárólag gravitációs erővel működött. Ittunk a borvízből, amely természetes módon tör fel a talajból.
Kirándultunk a Szent Anna tóhoz, a Békás-szorosba, a Gyilkos-tóhoz.
Voltunk Csíksomlyón a Mária-kegytemplomban.
Ellátogattunk az Ojtozi-szoroshoz, az ezer éves határhoz.
Felsorolni sem lehet azt a sok látnivalót, élményt, amelyben részünk volt, s ezt még csak tetézte az uzoni séta. Meglátogattuk az iskolát, óvodát, könyvtárat, a református templomot, a római katolikus templomot, a Béldi-Mikes kastélyt és az új tornatermet.
Vendéglátó barátaink gondoskodtak róla, hogy uzoni tartózkodásunk szép emlék maradjon, s ezt még csak tetézte az elutazásunk előtti esti rendezvény. A helyi művelődési házban tartottuk a búcsúestet, ahol az elköszönés kissé hosszúra sikerült, már-már veszélyben volt a kora reggeli hazaindulás. Ám mégis egyszer mindennek vége van, így mi is illően megköszöntük a szíves vendéglátást, és hogy ez a kapcsolat feltétlenül folytatódjék, meghívtuk uzoni barátainkat a következő évben Mendére. Legyenek vendégeink, várjuk őket nagy szeretettel, legalább úgy, mint ahogyan mi részesültünk az ő vendéglátásukból.

Trefák Istvánné
Utolsó frissítés ( 2008. július 13. )
 
< Előző   Következő >