Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow Hagyományőrzés Uzonban 2006.02.24.
Hagyományőrzés Uzonban 2006.02.24. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2007. augusztus 06.

<!--[if !vml]-->Egyre kevésbé kezd fontos lenni mifelénk, hogy farsangkor megtartsák a hagyományos maszkás felvonulást, karnevált rendezzenek a gyermekeknek, és az előkészületek alkalmával tanítók és tanárok, idősebb értelmiségiek és falusi asszonyok kiássák a feledés rétege alól azokat a szokásokat, amelyeket székelymagyar népünk tavaszvárás idején, a kerti és a mezei munka megkezdése előtt hagyományosan mûvelt, szokásrendjén tartott.
Ezért gondoltuk fontosnak felfigyelni az uzoni református egyház szervezésében megtar­tott, hagyományos kosaras farsangi bálnak nevezett, teljesen összefüggő és előre elkészített szövegkönyv alapján összeállított népi játékra. Mi több: résztvevőinek, játékosainak életkora a 60 és a 80 között váltakozik! A válasz, amit ezek az idősebb korú, de kedvüket nem vesztett emberek, a nőszövetség és a dalárda tagjai felekezetre való tekintet nélkül adtak, arra felelt, hogy mi maradt meg még Alsó-Háromszéken, a korán polgáriasodott Uzonban és környékén a régiből, a tiszta forrásból, mind szokások, mind az énekek tekintetében. A munkára, adatgyûjtés alapján, Szabó Margit és Ungváriné Szakács Judit vállalkozott, ők írták meg a szövegkönyvet. Ha a tavaly a fonót, annak szokásait elevenítették fel, akkor ebben az évben a székely lakodalmast - úgy, ahogyan ebben a régióban lezajlott. A vőfélyt egy olyan személy mutatta be, aki ezelőtt harminc évvel megírt szöveget mondott el. Azt is méltányolni kell, hogy a mûsort 165 érdeklődő nézte végig a Jókai Mór Mûvelődési Ház szép termében - jegyezte meg a település református lelkésze, t. Ungvári Barna András.
Uzontól nem messze, a szomszédos Bikfalva is a hagyományosat, az értéket, a ­maradandót és nem utolsósorban a mûvészit kereste ezekben a tavaszi népi szokásokban. Lapunk említette már, hogy a Kerezsi család farsangi maszkgyûjteményt állított ki. Ábrahám Csaba tanácstag is bekapcsolódott a szervezésbe. A gond­dal felöltöztetett maszkurákat olyan zsûri értékelte, melynek tagjai között tisztelhették az egyik eljövendő testvértelepülés, Tolna város polgármesterét és Kiss Géza vállalkozót. A megérdemelt második díjat a cigányok csoportja vitte el. Zenélt a Sógor együttes Sepsiről, házi és gyümölcstortát sorsoltak. A vigadalom hajnalig tartott, a kosarasbál kosarai kiürültek.
Kisgyörgy Zoltán

Utolsó frissítés ( 2007. augusztus 09. )
 
< Előző   Következő >