Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow Új testvéregyházközség Uzonnak (Élő egyház) 2006.07.14-17
Új testvéregyházközség Uzonnak (Élő egyház) 2006.07.14-17 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2007. augusztus 06.

 Miskolc-Diósgyőr református egyházközségének presbitériuma egyhangúan határozott arról, hogy hivatalos testvéri-baráti kapcsolatot kötnek az uzoni kálvinisták egyházával. A kapcsolatot nemrég szentesítették, ünnepi alkalmat választottak, hogy testet öltsön az elképzelés.
- Hogyan született ez a kapcsolat? - kérdeztük t. Ungvári Barna András uzoni lelkipásztort.
- Uzon volt lelkipásztorának - aki harminchárom évig, a legnehezebb időszakban szolgálta ezt a nagy gyülekezetet - lánya, Papp Lászlóné Szabó Zsuzsanna férjével Miskolc-Diósgyő-rön talált családi fészekre, s az ottani református óvoda vezető óvónőjeként kezdeményezte, kérjék fel testvéregyházi kapcsolatra Beke György író szülőfalujának, Uzonnak a református egyházát. Szerintem ebben az is fontos, hogy a kezdeményezés az anyaország felől jött, talán éppen az ominózus december 5-i események indíttatására.

A miskolc-diósgyőriek óhaja az volt, hogy előbb az uzoniak látogassanak el a hajdúsági város mintegy ezer lelket számláló gyülekezetébe. Megtörtént: tavaly július végén tiszteletüket tették az uzoniak, s most itt fogadták vendégül a 26 tagú csonka-magyarországi küldöttséget. Nem véletlen, hogy mind a két fél fontosnak tartotta az ismerkedést Uzonnal, annak történelmével és a vidékkel, Háromszékkel. A sikerélmény teljes volt: ,,itt minden magyar történelem??
A találkozó révén ünneppé varázsolt vasárnapi istentiszteleten a testvéregyházközség lelkipásztora, t. Péter András hirdetett igét Pál apostolnak a Rómabeliekhez írt levele 10. részének 9-10. verse alapján, mely a hitre összpontosította a jelenlevők figyelmét, arra a hitre, amely a két gyülekezetet összekapcsolja, amely által erősödik a hittestvéri kapcsolat, nem utolsósorban a nemzettestvéri is.
Így születik meg a lelki kapocs, amihez már csak a papiros kell, hogy aláírásaival lássa el a két presbitérium.
Az csak ráadás volt, hogy ekkor került sor az 1826-ban épült helybeli parókia kijavított és restaurált, utcára néző részének újbóli felavatására-megszentelésére.
Az új kapcsolatra, a barátságra a poharak a közös szeretetvendégségen koccantak.
Kép és szöveg: Kisgyörgy Zoltán
Utolsó frissítés ( 2008. július 13. )
 
< Előző   Következő >