Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow Élénk egyházi és közösségi élet (Uzon) 2006.08-09,
Élénk egyházi és közösségi élet (Uzon) 2006.08-09, PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2007. augusztus 06.

A Pest megyei Mende és Uzon között különleges kapcsolat áll fenn még 1995 óta: nem is testvértelepülései egymásnak, nem is testvérgyülekezeti a viszony, mert Uzon részéről az egyház tartja életben a kapcsolatot, Mendén viszont a polgármesteri hivatal - közölte t.Ungvári Barna András uzoni lelkipásztor. Mende közel 4000 lakosú katolikus község, ahol 300 evangélikus is él. Az uzoniakat közös ünneplésre hívták meg Szent István napjára, ahol az uzoniak tartalmas ünnepi mûsorral szerepeltek, melyet Szabó Margit, a Tatrangi Sándor Általános Iskola igazgatója szervezett-rendezett.A csodálatos élménynek induló, de viharral-zivatarral-jégesővel végződő budapesti tûzijátékot az Erzsébet híd mellett szerencsésen megúszták. A mendeiek szív-lélek emberek, s mindent megtettek annak érdekében, hogy az uzoni székelyek küldöttsége jól érezze magát. Bemutatták nekik azt a régiót, ahol élnek, a Tápió-vidéket. A mendeiek tavaly októberben tették tiszteletüket a Feketeügy menti nagyközségben, Uzonban.


Augusztus utolsó napjaiban hangos volt a lisznyópataki iskola kertje. Az uzoni, a kökösi és az erősdi református egyházak lelkészei ebben az évben is megszervezték a négynapos ifjúsági bibliatábort. Negyven fiatal ismerkedett a harmadik, negyedik és az ötödik parancsolattal, annak üzenetével Ráduly Baka Zsuzsanna erősdi, Kovács Levente kökösi és Ungvári Barna András uzoni lelkész értelmezésében. A fiatalok kiválasztottak egy bibliai történetet, melyet pantomim, ének segítségével vagy mai nyelvezetre átírva bemutattak. A bibliaismereti versenyben ez alkalommal az erősdiek jeleskedtek. Természetesen, a szórakozás - ének, gitár, tábortûz - sem maradt el.
Újzsenge vasárnapja is emlékezetes marad az uzoniak számára, mert ekkor tartották meg a helybeli református dalárda évi beszámolóját, elkészítették az elmúlt esztendő mérlegét. Mintegy harmincan énekelnek ebben a dalárdában, s a legnagyobb gond soraik fokozatos felújítása. A lelkész úgy érzi, sikerült újra egybekovácsolni a dalárdát, akárcsak a presbitériumot, melynek tagjai múlt szombaton tartottak amolyan rövid nadrágos baráti találkozót ugyancsak Lisznyópatakon. Ennek célja is a közösségkovácsolás volt.
Szeptember 4. és 13. között tartják Uzonban a gyermekek bibliahetét. Jelentős rendezvény ez, mert akárcsak az elmúlt esztendőkben, most is mintegy nyolcvan résztvevőre számítanak a református gyülekezeti teremben. Vasárnap az istentisztelet után a gyermekek egy része a gyülekezet és a szülők előtt ad számot arról, amit egy hét alatt tanult. A program a holland Coen Alapítvány kezdeményezésére, a Kinder Werk in Ost-Europa cím alatt fut. Lebonyolításában Nagy Hajnalka vallástanár és az uzoni IKE-csoport vállalt oroszlánrészt.
(Kisgyörgy)
Utolsó frissítés ( 2008. július 13. )
 
< Előző   Következő >