Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2007-es év hírei arrow Mérlegen a nyár 2007.09.27
Mérlegen a nyár 2007.09.27 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2007. szeptember 28.

Mérlegen a nyár



A polgári és egyházi vezetés Uzonban is úgy érezte, hogy nyár végén jó, ha mérleget készít. Az ismétlés a tudás anyja — jegyezték meg, s mondandójukat főleg a mindennapi élet gyakorlati vetületeire összpontosították.

 

Készül a helyi hírlap

A júliustól szeptemberig terjedő munkálatokról és a közeljövő elképzeléseiről érdeklődtünk az önkormányzatnál, hisz ez képezi majd a hírlap tartalmát is. A felsorolásból — mert hol nincsen kudarc és nehézség — azok a munkák sem hiányoztak, melyeknek elvégzését az idő és a mindennapi beláthatatlan események fékezték, tették lehetetlenné. A hamarosan megjelenő Uzoni Hírlap számára foglalta össze dr. Ráduly István polgármester azt, amit fontosnak talált.

Sajnálatos módon megkésett az uzoni szennyvízhálózat és új ülepítőberendezés kivitelezése, mert a versenytárgyaláson megjelent két építőtársaság túlméretezte pénzügyi ajánlatait, s ezért azokat a közbeszerzési bizottság elutasította, de van remény arra, hogy október elején megkezdik a munkálatot, melyet tíz hónap alatt be kell fejezni. Várakoznak a szabadidő-park ügyében is. Uzon ugyanis megterveztette minden idők egyik legszebb és legtágasabb, két hektár kiterjedésű parkját a Feketeügy holt medre mellett. Tizennégymilliárd régi lejbe kerülne ennek a felszerelése, korszerűsítése. Erre készítettek egy pályázatot, és benyújtották a környezetvédelmi minisztériumba. ,,Ha nyertes lesz a pályázatunk — mondta a polgármester —, Kovászna megye legkorszerűbb szabadidő-parkját mondhatjuk magunkénak." Mint láttuk, kissé megváltozott az uzoni tömbháznegyed képe is: felújították az egykori kazánház omladozó épületét, bekerítették a házak melletti szemétgyűjtőt, hogy a szél a szemetet ne fújja szanaszét. Sikerült bekeríteni az iskolát, az orvosi rendelő és a sportcsarnok körüli telket, kialakították a Barompiac térségét, felújították a tűzoltószertár épületét és felszerelését, szemétládákat helyeztek el a főutcán.

Eddig még nem került sor a szentivánlaborfalvi járda nyár elején beharangozott megépítésére. Annak viszont örvendenek a laborfalviak, hogy megrendelték a település víz- és szennyvízhálózatának megvalósíthatósági tervezetét, itt is felújult a tűzoltószertár, villanyáramot vezettek a sportpályára.

— Mi egyelőre keveset kaptunk — mondták a bikfalviak —, de azt ígérték, hogy a nagyobb befektetésekre ősszel kerül sor. Felújult a tűzoltószertár, reflektorokkal világították meg a műemlék református templom épületét. Javítják a szertárt, jövőben sorra kerül az iskola is.

Időközben az Uzonhoz tartozó Lisznyón készítettünk riportot, s a falu életéről külön beszámolunk. Panaszt hallottunk azonban Lisznyópatakon, a helybeliek azt mondták: ,,több elképzelése volt a polgármesternek velünk kapcsolatosan, de nálunk idén az égadta földön semmi néven nevezendő dolgot nem csinált az uzoni tanács!"

— Nálunk szép játszópark épült, bekerítették az iskolát — így a sepsimagyarósiak —, és kijavíttatták a kilenc kilométeres bekötőutat. Mindent tudunk, mindent látunk, és köszönünk. Szeptember végén falunapot tartunk.

Uzonhoz tartozik a románok lakta Uzonfüzes is, képviselője van a községi tanácsban. Ezen a nyáron egy kilométer hosszú belső útszakaszt korszerűsíttetett itt a helyi tanács, s az elemi iskola udvarára gyerekparkot építettek.



Javítanak, jubileumot ültek, vendéget fogadtak

Évek óta javít-modernizál a kálvinista gyülekezet. Hogy mit és mennyit, azt egy fotósorozaton láthatta bárki, melyet nt. Ungvári Barna András helybeli lelkipásztor és egyházmegyei főjegyző készített. Már megkezdték a parókia melletti volt kántori lakás felújítását is, ahol majd helyet kap a rég megálmodott egyházi és falumúzeum, vendégszobák.

                      Példa kép              

1997 szeptemberében avatták fel az uzoni gyülekezeti házat, a parókia új részét, és ennek tízesztendős jubileumi istentiszteletét tartottuk meg, ahol részt vett és igét hirdetett (Ján. 3:14—15) a gyülekezet volt lelkipásztora, t. Zsold Béla jelenlegi bukaresti református lelkész, aki azt is megfogalmazta: ,,érezve és látva a múlt összetartó erejét, az összefogást, a hitben való életet, öröm látni és tudni, hogy ezt az uzoniak most és a jövőben is meg fogják tartani". Díszvendégei voltak a gyülekezetnek a hollandiai, Oude Tonge-i testvérgyülekezet képviselői, akik nélkül nehezen készülhetett volna el az épületrész. Felszólalt az uzoni származású Szabó Ilona szenátor, Szabó Margit iskolaigazgató, id. Szabó Margit, a nőszövetség elnöke, én pedig kötelességemnek tartottam, hogy beszámoljak annak az elmúlt öt esztendőnek a tevékenységéről, mióta én szolgálom ezt a gyülekezetet. Az ünnepi istentiszteleten részt vett nt. Dénes Csaba, a Sepsi Református Egyházmegye esperese, aki megáldotta a gyülekezetet.

Augusztus utolsó vasárnapja nemcsak az újzsengének volt örömünnepe Uzonban, hanem annak a találkozásnak is, amikor a tíz, huszonöt és ötven évvel ezelőtt házasodottak adtak hálát az Úristennek azért, hogy ennyi időn keresztül megőrizte és megtartotta őket. Emlékeztek azokra is, akik hetvenöt évvel ezelőtt házasodtak össze, de mind ott vannak már a túlsó parton. Szeptember elején megtartották a vakációs bibliahetet. Erről azért érdemes szólni, mert volt olyan nap, amikor nyolcvan gyermek ült az imateremben és hallhatták a KOEN holland csoportosulás által összeállított Dániel-történet tanulságát, amit Nagy Hajnalka vallástanár magyarázott, s ahol a helybeli ikések jó segítségnek bizonyultak, az udvaron pedig az önfeledt játék és tízórai várt rájuk.

                         Példa kép                         Példa kép                                                           
Látogatásunk után értesültünk, hogy az egyházközség vendége volt a Pest megyei Mende község önkormányzatának küldöttsége, amellyel évek óta baráti kapcsolatot tartanak fenn. A vendégfogadás ,,uzoni módra" történt, közös településtörténeti (Illyefalva,Sepsiszentgyörgy Vártemplom ,Óriáspice-tető) és honismereti (Csíksomlyó, Gyilkos-tó, Békási-szoros) kiránduláson vettek részt. A vendégeket köszöntő ünnepi előadáson énekelt az uzoni Szivárvány női kórus, és fellépett a mendei néptánccsoport.Vasárnap(szeptember 23-a) az örömteli hálaadás napja volt,amikor az ünnepi istentiszteleten Ungvári Barna-András helybeli lelkipásztor I.Mózes 47:13-24 alapján hirdette Isten igéjét,megható verset mondott Kiss Gábor 16 éves,mendei látássérült ifjú s énekkel köszöntötték a mendeieket az uzoni ikések is.Délután Uzonnal ismerkedtek a vendégek,este pedig a búcsúvacsora meghitt pillanataiban már a következő találkozást tervezték a testvérkapcsolatot ápolók.

 

Szerző: Kisgyörgy Zoltán

Kiegészítette:Ungvári Barna-András

Utolsó frissítés ( 2008. július 13. )
 
< Előző   Következő >