Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow A földvári áldozatokra emlékeztünk 2007.11.03.
A földvári áldozatokra emlékeztünk 2007.11.03. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2007. november 10.
2007 november 5., hétfõ: Közélet
A földvári áldozatokra emlékeztünk


A Megerősítelek, sőt megsegítelek, és igazságom jobbjával támogatlak bibliai vers volt az üzenete az egykori barcaföldvári fogolytábor helyén álló emlékműnél tartott nyolcadik megemlékezésnek szombaton délután.

 

Ungvári Barna András, a Sepsi Református Egyházmegye főjegyzője még hídvégi lelkipásztorsága idején járta ki nagy harcok árán az emlékhely létesítését, s azóta ő a fő szónoka a megemlékezéseknek. Utódja, Nagy János köszöntötte a mintegy félszáz egybegyűltet, majd Jakab Attila, Brassó-Bolonya római katolikus plébániájának segédlelkésze Lukács evangéliumát idézte. Ezt követően Szász Ferenc, Brassó-Újváros unitárius lelkipásztora a tömegsírok borzalmáról beszélt. Elmondta, a napjainkban oly divatos nemzetek közötti bocsánatkérés mintájára várta, hogy a székely népet is megköveti valaki, de ez nem történt meg. Számunkra az ártatlan áldozatokra való emlékezés marad feladatul.

Ungvári Barna András, aki minden évben tematikus emlékbeszédet mond, ezúttal a fogolytábor lelkipásztoraira emlékezett, azokra, akik ,,Isten segítségével fényt próbáltak vinni a sötétségbe". Elsőként futásfalvi Bardocz Mózesre, Mezősámsond plébánosára, hisz a fogolytábor első halottai fölött ő mondta el a vigasztalás igéjét. Másodszor Lőrinczi Árpádra, aki Hídvég és a szórványként hozzá tartozó Barcaföldvár református lelkipásztora volt. Ő volt az, aki 184 halottat temetett el, s sokszor veszélyes körülmények között feljegyezte adataikat. Lánya visszaemlékezése szerint a tudósításunk elején idézett igével vigasztalta a foglyokat.

Kisvári Tamás alezredes, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetségének katonai attaséja köszönetet mondott a történelmi egyházaknak, hisz a második világháborúban elesett kétszázezer katona igen kevés hányadának állítottak emléket, s ahol igen, azt főleg az egyházak tették, mint Földváron is.

A megemlékezés koszorúzással és nemzeti imánk eléneklésével ért véget, majd szokás szerint a hidvégi református parókián kialakított emlékszobában a helybeli asszonyok remek pánkójával vendégelték meg az emlékezőket.

Szerző: Szekeres Attila
Utolsó frissítés ( 2007. november 30. )
 
< Előző   Következő >