Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Mende 2008.07.03-07 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2008. augusztus 07.

Uzoniak Mendén

2008.07.03-07.

                 Kép

-1995  július eleje volt az első alkalom,amikor a Pest megyei Mende község küldöttsége Trefák Istvánné polgármester vezetésével Uzonba látogatott,ahol a református egyházközség tagjai várták szeretettel.Azóta él ez a különleges kapcsolat s az évek során az egymást váltogató-látogató csoportokban részt vettek a mendei Hagyományőrző Népiegyüttes tagjai és az uzoni Szivárvány Női Kórus tagjai is.

Az idén az uzoniakon volt a sor,hogy ellátogassanak Mendére.Ungvári Barna-András lelkipásztor vezetésével egy 43 tagú csoport indult el július 3-án hajnalosan,hogy egy kicsit fáradtan,de a találkozás izgalmával és örömével a késő délutáni órákban megérkezhessen Mendére,ahol tárt karokkal várták a vendégfogadók.

Az örvendezés és beszélgetés után édes volt az álom,mert másnap,pénteken A Tápió-vidékkel  ismerkedtünk. Farmoson a Matolcsy-kúriában kialakított Vízparti Élet Házát  néztük meg,ahol Természtevédelmi Oktatóközpont is működik.A meleg időben nem maradhatott el a hűsűlés sem,így a Tápió vidék természet adta meleg vizeiben Tápiószentmártonban és Tóalmáson is fürödtünk s megízletük a vidék egyik legjobb fagylaltát is a Hisztéria Kávézóban.Este a családi otthonokban telt el,szombaton  már a budai hegyek nyújtotta látványosságokat tekintettük meg. A Norma fától indulva  az Erzsébet királyné emlékére építettett  János-hegyi kilátóból gyönyörködtünk Buda és Pest látványában.A János-hegy  a Budai-hegység tagja, 528 méteres magasságával , Budapest legmagassabb pontja.Innen a Libegővel „lelibegve” a csoport a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi barlangokat nézte meg.A Pál-völgyi  barlangot 1904-ben  fedezték fel,ismert járatainak hosszúsága meghaladja a 13 km-et,folyosóit jellegzetes odásformák gömbüstök,gömbfülkék,változatos csepkőalakzatok és más ásványikiválások díszítik.A Szemlő-hegyi barlangot 1930-ban fedezték fel,keskeny folyosóit gazdagon borítják a hévízből kivált,karfiolra,szőlőfürtre emlékeztető borsókőképződmények,méltán nevezik a barlangot Budapest virágoskertjének.

De ezzel még a szombati nap nem ért véget,mert este volt a búcsúvacsora.Nem csak az egymásnak való örvendezés alkalma volt ez,hanem a kapcsolat megerősödésének a tanúságtétele is. Jelképesek voltak az ajándékok is,az uzoniak a Kúriák földje Háromszék című könyvet ajándékozták,amelyben benne vannak az uzoni kúriák is,a mendeiek  pedig a  Magyarságtudományi tanulmányok című könyvet.

Mende közel ötezer lakosából háromszáz evangélikus, a többség római katolikus.Az idén a római katolikus templomban Szekeres Mihály plebános által celebrált szent misén vettek részt a vendégek és vendégfogadók. Ungvári Barna-András uzoni református lelkipásztor az Efézus 5:1-2 versei alapján köszöntötte az egybegyűlteket,hangsúlyozva a „szeretetben járás” fontosságát.A Szivárvány Női Kórus jelen levő nyolc tagja verseiével, énekeivel könnyeket csalogatott mind a saját,mind az „együtt érző” gyülekezet szemeibe. Verset mondott Szabó Margit iskolaigazgató és Lokodi Anna könyvtáros.

Hamar elérkezett az elválás pillanata,nehéz volt a vasárnap  esti búcsúzás,de mindenki ígérte ,hogy 2009-ben Uzonban találkozunk.

 

                                                       Ungvári Barna- András                                                                             lelkipásztor

Utolsó frissítés ( 2008. december 29. )
 
< Előző   Következő >