Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2008-as év hírei arrow Befut-e az iskolabusz? (Küszöbön a tanévkezdés) 2008.09.10
Befut-e az iskolabusz? (Küszöbön a tanévkezdés) 2008.09.10 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2008. október 16.

 Befut-e az iskolabusz? (Küszöbön a tanévkezdés)   



Üzlet és kocsma helyett iskola — Angyalos

 

Soha nem volt tarkább iskolahálózatunk helyzete, mint ezen az őszelőn. Ha megkéstek itt-ott a munkálatok, ha nem volt kellő a felügyelet, az igazgatók mégis igyekeztek megfelelő körülményeket teremteni a tanévkezdésre.


,,Nem baj, ha nincs kész mindenütt a javítás-tatarozás, a fő az, hogy kaptak pénzt az iskolák, tudnak változtatni a helyzeten — mondta egy uzoni szülő. — Réges-régen Tatrangi Sándor áldozta vagyonát a tanításra, most az állam ad, de abban benne van a mi adónk is!" Láttunk most épülő iskolát, ahol minden kész az indításra, másutt megkéstek az építéssel, de van, hol a kapu, sajnos, zárva! Az iskolabuszok útra készen állnak, Alsó-Háromszéken szeptember 15-én mindenképpen befut a sulibusz! Azt még nem lehet tudni ugyan, hogy lesz-e ebben az évben költségvetés-kiegészítés, az viszont tény: az oktatási minisztérium késik a pénzalapok átutalásával.

Uzonban munkatelep az egész iskola

Négy épületből áll a Tatrangi Sándor Általános Iskola. Ehhez a központi intézményhez tartoznak Bikfalva, Szentivánlaborfalva, Lisznyó-Lisznyópatak és Sepsimagyarós iskolái is.

— Szabadságra mehetett-e annak az iskolának a vezetője, melynek udvara egész nyáron munkatelep volt? — kérdeztük Szabó Margit igazgatót.

— A komoly pénzösszegekért végzett munkálatok adminisztrálása ugyan a megyei tanfelügyelőség tisztje, de nem tehetem, hogy a mindennapi dolgokban ne segédkezzem, szólnom kell, ha valamit nem látok jónak. Főépületünket teljesen felújítják, tetőterét beépítik. Ez a vidéki iskolák infrastruktúrájának javítását célzó programból történik (PRIS), van benne világbanki, uniós, kormánypénz, de támogatott a helyi tanács is, nem kis összeggel: az önrész 300 000 új lej. A munkálatokat a csíkszeredai Modul cég tervezte, kivitelező a Consic Rt.

— Hogyan tudják megkezdeni az oktatást?

— Három osztálynak kellett helyet biztosítanunk, a többi a 3-as és 4-es számú iskolaépületben indul. Két osztály a helybeli orvosi rendelő két kijavított szobájában, egy pedig a sportcsarnok öltözőjében kezdi meg a tanulást. Úgy értékelem, ez a helyzet csak novemberig fog tartani. A kivitelező képviselője most jelentette ki, hogy lombhullás végére elkészülnek a főépület munkálatai.

Korszerűsítették a lisznyói iskolát, a helybeli 4-es számú épületbe központi fűtést szereltek, javítottak a sepsimagyarósi iskolaépület egyetlen, használatban levő osztályában.  Az uzoni 2-es számú épületet nevezik Tatrangi-iskolának. Ezt visszakapta a helybeli református egyház, s miként azt nt. Ungvári Barna András lelkipásztortól megtudtuk, bérbe adták a helyi tanácsnak-iskolának. Saját alapokból belső illemhelyet képeztettek ki, bevezették az ivóvizet, csatornáztak, felújították a villanyhálózatot. Az épület használható, az illemhelyet azonban csak akkor fogják tudni használni, ha a szennyvízlevezetőt csatlakoztatják a község kanálisrendszerére. Ottjártunkkor még nem volt egészen végleges a tanítói-tanári kar összetétele, de az igazgató elmondta, ebben az esztendőben sem küszködnek tanerőhiánnyal.

A központi épület előtt bevetésre készen a ,,sárga busz". Van, amerre nyargalnia ebben a nagy községben. Uzonba is befut tehát lombhullás utánra a sulibusz! Szerettünk volna benézni a szentivánlaborfalvi Berde Mózsa I—IV. osztályos iskolába, ám harangszó után zárva találtuk a kapuját. Siratják a helybeliek a felső tagozatot, mégis azt hallottuk egy szülőtől: ott minden rendben van!

Gidófalva nagyot lépett

Így igaz ez — állítják az angyalosi iskolások szülei, akik azon tanakodnak, vajon elkészül-e az iskolaépület szeptember 15-re. Látogatásunk idején vezették a telefont az épületbe, folyt a belső vakolás, külső szigetelés, munkatelep volt az egész környék. Berde József polgármester gondoskodott róla, van, ahol tanulniuk a gyermekeknek, amíg beáll a hideg idő: fele a tűzoltószertárban, fele pedig a bikaistállóból cukrászdává alakított épületben — mondták a szülők. Valóban nagyot lépett, mint mondták, Gidófalva s vele együtt a tanfelügyelőség is. Pénzt teremtettek: Angyaloson megvásárolták a volt fogyasztási szövetkezet épületét, s korszerű iskolát varázsolnak belőle. Az Ördög Kft. emberei megmagasították a tetőteret, és beépítették. A közelben lévő udvarházat, melyben az iskola eddig működött, visszaszolgáltatták az örökösöknek.

A községközpont, Gidófalva iskolájára már rá sem ismerne, ki régebben látta. Írtunk arról, hogy emeletet húztak a régi főépületre, és teljesen megújult. Mögötte modern kazánház — fújhat a Nemere, jöhet a háromszéki tél. Hamarosan sor kerül a sportterem átadására is. Hirtelenjében igazgatócsere is történt: Ambrus Zoltán helyébe új igazgató lépett. A településhez részben kötődő fiatal Zsigmond Zoltán történelem szakos tanár (képünk) elmondta, hogy a pénzügyi adósságok fékezték a munkát, de azért akadálymentesen fogják kezdeni a tanítást.

A kisiskolások a régi épületből átköltöznek az újba, még négy osztályterem vár rendezésre, amíg hétfőn megszólal majd az iskolacsengő. Nem annyira szomorú a helyzet: nagyobb összeg futott be — mondta Berde József polgármester —, teljes gőzzel folytatni lehet a munkálatokat! Az iskola udvarán álló régi épület sorsa felől is érdeklődtünk, melyben az óvodai tevékenység folyik. Erre csak a szájhagyomány fogja rá, hogy Kós Károly tervezte — mondták, a következő lépés annak restaurálása, főjavítást kell végezni, egyik éke lesz ez a Czetz János-iskolának.

Egyik kimúlt, a másik készül?

Szotyorban már régebb lakat került az elemi iskola épületére. A sepsiszentgyörgyi Ady Endre Iskolaközponthoz tartozott, most oda járnak a szotyori tanulók. ,,Színvonalasabbnak véljük ott a tanítást — így a szülők —, pedig lehet, hogy ahol kevesebb gyerekkel foglalkozik a tanítónő, jobb eredményt ér el. A szülők így döntöttek, nincs messze a város. Most ez a helyzet." A helybeli Szotyori Nagy Tamásné Vajna Terézia Óvodában azonban változatlan a helyzet, érkezik az utánpótlás, lesz gyerek, kivel foglalkozni, Szotyor él!

— A kilyéni iskolánk is könnyen a szotyori sorsára juthat, mert nagyon sokan a városba viszik a gyermekeket — mondta Böjte Tímea Mária édesanyja, akinek kislánya negyedik osztályt kezd a faluban.

Böjte Tímea Mária, Kilyén: Ez az én iskolám

Tímea szerint az induló osztályból csak négyen maradnak a kilyéni iskolában, lehet, hogy a második osztállyal összevontan kell majd tanulniuk. ,,Én már félek, hogy mi lesz a fiammal, mert a városba megy ötödikbe, itt ugyanis csak I—IV. osztály van. Szerintem egyrészt az összevont tanítás miatt is olyan gyenge a gyermek, hogy lélekben fel vagyok készülve: osztályt fog ismételni. Ha így megy tovább, a mi iskolánk is ki fog múlni." Az iskolakapun lakat. Bizonyára gyűlésbe mentek a tanítók — mondták —, a tegnap itt voltak.

A tüzér őrnagy neve kötelez

Szeptember elsejétől Fá­bián Veronika tanítónő (képünk) a kökösi Gábor Áron Általános Iskola igazgatója.

Kerek húsz esztendeje ingázik Sepsiszentgyörgyről Kökösbe. Székelyudvarhelyen végezte a tanítóképzőt, de mert szereti a kihívásokat, fejleszteni akarta magát, a Babeş—Bolyai Tudományegyetemen pszichológiából diplomázott. Tőle tudjuk, hogy sem Kökösben, sem pedig Kökösbácsteleken nincs különösebb gond a tanulólétszámmal. Magyar és román tagozattal működik az iskola. Ide járnak a bácsteleki felsősök is. A tavalyi két összevont tagozat mellett idén három osztály indul, megmarad a román tagozat.

— Örömmel jelentem, hogy Császár Lajos nyugalomba vonult igazgatónk erőfeszítései révén a Gábor Áronban minden teljesen rendben — mondta. — Most végezzük az utolsó simításokat, meszeljük a külső falat, festjük a kaput az óvodában. A bácsteleki iskolát sok-sok év után sikerült teljesen felújítani. Pillanatnyilag még folynak a munkálatok, de iskolakezdésre teljesen felújított épületben kezdődik a tanítás. Három férfi tanerő ment nyugdíjba, az igazgató mellett a matematika és a román nyelv oktatói. Helyettük új címzetes tanerők érkeznek: Baló Adina Lavinia tanítónő, Molnár Ramona román, Tankó Beáta magyar, Páljános Ilona matematika szakos tanárnő. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy itt minden tanerő szakképzett. A hét végén kerül sor a Kökösi Napokra, a magyarországi Olaszfalu iskolájának küldöttségét mi fogadjuk. Ezt a kapcsolatot kissé szorosabbra szeretném fűzni

                                                                                                           Szerző: Kisgyörgy Zoltán
Utolsó frissítés ( 2008. december 29. )
 
< Előző   Következő >