Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2008-as év hírei arrow Magyarnak születtünk, s azok is maradunk! (megemlékezés Földváron) 2008.11.5
Magyarnak születtünk, s azok is maradunk! (megemlékezés Földváron) 2008.11.5 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2008. december 29.
2008 november 5., szerda: Közélet
Magyarnak születtünk, s azok is maradunk! (megemlékezés Földváron)


Kilencedik alkalommal tartottak megemlékezést a barcaföldvári fogolytábor magyar áldozatainak emlékműegyüttesénél tegnap. A Hídvég és Földvár közötti emlékhelyen, ahol 1944―45 között több mint hatezer ember raboskodott, s szemtanúk vallomása szerint közülük ezren odavesztek, mintegy hatvanan gyűltek össze, s hat lelkipásztor emlékezett és emlékeztetett.

Nagy János hídvégi református lelkész házigazdai minőségben köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően a főszónok, Ungvári Barna András uzoni lelkipásztor, a Sepsi Református Egyházmegye főjegyzője, az emlékhely ötletgazdája, megteremtője jelezte, idéntől a fogolytábor túlélőiről emlékezik meg. Ezúttal a Csíkszerdában élő Ivás Istvánról beszélt, aki Az utolsó székely határőrök című könyvében leírta a haláltábor borzalmait. Bálint László brassó-gyárvárosi református lelkipásztor, címzetes esperes a feldobolyi Bacsó Lajos visszaemlékezéseiből idézett. Akkoriban a foglyoknak felajánlották, ha áttérnek román vallásra, hazaengedik, ám ők azt válaszolták: magyarok vagyunk, magyarnak születtünk, s azok is maradunk. Koszta István krizbai evangélikus lelkész egyik elődjére emlékezett: 1943 karácsonyán Máthé János az őrök megvesztegetésével meleg ételt vitt a táborba, és úrvacsorát osztott a magyar és német foglyoknak.

Mihály János brassó-bolonyai római katolikus káplán áhítata után Szász Ferenc brassó-újvárosi unitárius lelkipásztor mondott imát, majd a magyar és székely himnusz eléneklése között megkoszorúzták az emlékművet. Elsőként a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetsége nevében Alföldi László, majd RMDSZ-szervezetek, egyházak és volt politikai foglyok szövetségeinek képviselői helyezték el a kegyelet koszorúit és virágait. Ezt követően szeretetvendégség volt a hidvégi református gyülekezeti házban kialakított emlékszobában.

Szerző: Szekeres Attila    Nyomtatható verzió A lap tetejére
Utolsó frissítés ( 2008. december 29. )
 
Következő >