Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow Református egyházi hírek 2008.09.- 2009.02.
Református egyházi hírek 2008.09.- 2009.02. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. április 07.

Református egyházi hírek

 

2008.szeptember 15-25-e között a hollandiai Oude Tonge tetsvérgyülekezetünkben ünnepelhettük meg a testvérkapcsolatunk 13 éves évfordulóját.A lelkipásztori család vezetésével tíz presbiter és ifjú indult el szeptember 15-én délután Uzonból ,hogy képviselje a Református Egyházközséget e felemelő ünnepségen.16-án délután,majd a megérdemelt pihenés után 17-én délelőtt Bécs nevezetességeit nézte meg a csoport,majd estefele a németországi Nürberg központját csodálta meg, hogy 18-án reggel megérkezhessen a hollandiai Oude Tonge-be.Csütörtök,18-a a pihenés ,de a faluval való ismerkedés napja is volt,meglátogattuk a templomot, a malmot,az 1953-as árvíz áldozatainak emlékművét,megcsodáltuk a jellegzetes építkezést,a tájat,a kikötőt.

A pénteki nap a De Bron iskola megtekintésével kezdődött,majd Ouewerkerk nevű helységben az árvízi múzeumot nézte meg a vendégek és vendégfogadók csoportja,amely bemutatja,hogy hogyan küzdöttek 1953-ban és utána az árvízzel,hogy tudták újra felépíteni a gátakat és kiszívattyúzni a vizet.Az ebéd egy olyan kecskefarmon volt,ahol fogyatékos fiatalokat is foglalkoztatnak.Ebéd után az Északi tengerben  és partján levő dünnékben gyönyörködtek a csoport tagjai,este még képeket láthattunk a régi Oude Tongeról.Szombaton, 20-án vendéglátóink megmutatták azt a raktárhelységet,ahová az Uzonba küldendő segélyadományokat gyűjtik,majd egy kilenc hektáron fekvő zöldégfarmot látogathattunk meg,ahol a termesztett paradicsomnak 11 méteres szára nő.Délután,a gyülekezeti nap keretén belül röplabda meccseken vett részt  az ottani Uzon bizottság tagjaiból és uzoniakból álló csapat,a napot
pedig az esti „barbecue” zárta,ahol a mi flekkensütésünkhöz hasonlóan különböző fajtájú húsokat sütöttek meg s persze nem maradt el az ének ,az imádság ,egy Uzonról készült filmecske bemutatása sem.Vasárnap, 21 –e az ünnep napja volt.Az istentiszteleten,ahol kb. 400-an vettek részt igét az
Oude Tonge-i lelkipásztor ds.L.de Wit hirdetett Pál apostolnak a Filemonhoz írt levél 1: 4-5 alapján , emlékeztetvén a hálaadás fontosságára,a szeretetért,a hitért,amely van bennünk Jézus Krisztus által.Az ünnepi istentiszteleten a helybeli lelkipásztor angol nyelven köszöntötte az uzoniakat és Ungvári Barna-András lelkipásztor is angol nyelven mondta el köszöntő és köszönő szavait. Természetesen mind a kettőt lefordították hollandra.Az egyházközségnek szánt uzoni ajándék átadása után(amelyet az oude tongeiek az Úr asztalára helyeztek) az uzoni lelkipásztor röviden magyarul foglalta össze az igehirdetés lényegét s ugyancsak magyarul mondta el az Apostoli Hitvallást,a Hiszek egyet. Az ünnepi percek a gyülekezeti teremben folytatódtak,ahová a gyülekezet
több tagja bejött s a kölcsönös köszöntések után minden Uzon bizottsági tag és a lelkipásztor ajándékot kapott.A közös ebéd után este Arie Jan Heij ,volt Uzon bizottsági tag hívta meg a vendégeket és vendéglátókat. Hétfő,22-e az utolsó Hollandiában eltőltött nap volt.Kora délelőtt  azt a gátrendszert(Haringvliet) nézte meg kívülről és belülről is a látogatók csoportja,amely elválasztja egymástól az Északi tengert és abban az öbölben levő vizet,amelyet két sziget vesz körül.Egyik sziget Overflakkee ,ahol Oude Tonge is fekszik.Majd egy csodálatos „vizi sétában” volt részünk egy motorcsónakkal és egy kisebb jackttal.Az estebéd,készülődés,pakolás perceit a búcsúzkodás követte, majd megköszönve a vendégfogadást hétfőn este elhagytuk Oude Tonget.Kedden, 23-án az ausztriai Salzburgba érkezett meg  a fáradt csapat s a város központjának megnézése után a jól megérdemelt pihenés következett.Szerdán,24-én reggel indultunk Salzburgból s Budapest érintésevel csütörtökön reggel 6 óra 15 perckor Isten segítségével hazaérkeztünk Uzonba.


   

 

Október 6-a ebben az évben is önmagunkkal állított szembe,ráírányítva a figyelmünket arra,hogy még a széthúzásban is lehet eszmei győzelem.
Igét Ungvári Barna-András lelkipásztor hirdetett a Bírák könyve 3:11-16,imát Albert Imre plebános mondott,köszöntötte az egybegyűlteket és ünnepi beszédet mondott Szabó Margit RMDSZ elnök-iskolaigazgató,dr. Ráduly István polgármester,Szabó Ilona szenátor.A Szivárvány Női Kórus és a Tatrangi Sándor Iskola Gyermekkórusa Keresztes Enikő tanárnő vezényletével a hallgatóság figyelmét az aradi tizenhárom vértanú és a több hős áldozatára irányította.
Koszorúzás a megszokot rendben zajlott:
-a temlom férfi bejáratánál,Sükösd Sámuel ref.lelkipásztor és az uzoni szabadságharcosok emléktáblájánál:
-helyi RMDSZ,Református Egyház, Református Nőszövetség, Katolikus Egyház
-Pünkösti Gergely kopjafájánál:Tatrangi Sándor Iskola.
-Jókai emléktáblánál :Jókai Mór Közművelődési Egyesület
-Itt tört ki Háromszék önvédelmi harca ...emléktáblánál : Polgármesteri Hivatal és Helyi Tanács.
-I.-II.Világháborús emlékműnnél:Tűzoltók
A koszorúzás alatt az uzoni Atlantisz Művelődési Egyesület Fúvószenekara zenélt s mint mindig ez a megemlékezés is szeretetvendégséggel zárult.
-Október 18-án  Nőszövetségi kirándulásra került sor a Fogaras,Kerc,Nagyszeben útvonalon. 


 

 

 Október 28-án és 31-én a Reformációra emlékeztünk.Kiszolgáltatott az úri szent vacsora.
- A javítások-felújítások rendjénvolt  kántori lakás tavaly kijavított mind a két szobájában szalagparketta került a földre,a szobákba vezető három régi,megrongálódott ajtót renoválták és lefestették, ugyanakkor folytattuk a javítást-a teljes felújítást,a harmadik szobát(a volt konyhát) (3,70 m x 4,05 m, magassága 3,50 m), a volt kamrát(3,95 m + 1,75 m),valamint a parókia és udvar felőli külső részét sikerült teljes felújítani. A visszakapott  volt Református Iskola épületében egy teljesen új fürdőszobát készíttetett az egyházközség. A harangozói lakás telkén és a visszakapott volt kántortanítói lakásban-most gyógyszertár,valamint a temetőben is voltak javítások Istennek adunk hálát,hogy ebben az elmúlt évben is megsegített benünnket.

 


 

 

Advent a várakozás ideje.Ennek jegyében november 26-án a Nőszövetség tagjai adventi koszorút készítettek A Mikulás is megérkezett hozzánk,december 3-án a Nőszövetség tagjai számára és 5-én az IKÉ-sek számára.
-December 18-án a Biblia Éve jegyében egyházközségünk Bibliai vetélkedőt szervezett az iskolások számára, második osztálytól a hatodik osztállyal befejezőleg,díjazva az első három helyezetett.
-Advent negyedik vasárnapján,december 21-én „A betlehemi csillag üzenete” címmel az uzoni tanulók bemutatták a Kormorán együttes 1986-ban „Karácsonyi profán cantáta” címmel kiadott műve által ihletett előadásukat.Betanították:Szabó Margit iskolaigazgató és Ungváriné Szakács Judit tiszteletesasszony.
„A darab végkicsengése: Itt van a Karácsony és ha igazi üzenetét keressük,ne csak az áruház kínálatát keressük,hanem csendesedjünk el,forduljunk szívünkbe.Legyünk nyítottak észrevenni a kis Jézus hívását és merjünk odatérdelni a pásztorokkal a jászol elé,mert Ő az,aki megadhatja az igazi szeretetet és békét.”-fogalmazaták meg az előadásról szoló tájékoztatóban.
-December 24-én este a gyermekek szereplése tette meghitebbé az ünnepet.Az I-IV,valamint az V-VIII. osztályosok ünnepköszöntője után az „angyal” sem feledkezett meg róluk,kiosztattak a karácsonyi csomagok.Mindezek után lelkipásztor az ifjakkal kántálni indult a faluba,amely éjjeli 1 órakor ért a végéhez.
-December 25-én Karácsony első ünnepén  Lukács 1:26-35  alapján a helybeli lelkipásztor tolmácsolta az örömüzenetet.Az úrvacsorai ágendát Ceryák Tünde I. éves teológiai hallgató mondta el és segítkezett az úrvacsora kiszolgáltatásában.
-Az év utolsó napján az éjjel fél tizenkettőkor kezdődött istentiszteleten  a  II.Timóteus 4:7-8  igék alapján állított szembe önmagunkkal az Úr,hogy hálával búcsúzzunk az ó’évtől s reményteljesen köszöntsük az újat.
-2009 Januárja a számadás,az önmagunkkal való szemebenézés ideje volt. Lezártuk a 2008-as évet,megvizsgáltuk,hogy hány keresztelés,temetés volt,hányan költöztek ki és hányan költöztek be az egyházközségünkben,hányan konfirmáltak,milyen volt az istentiszteletek, bibliaórák, vallásórák látogatottsága,milyen tevékenységet végzett a Presbitérium,a Nőszövetség,a Dalárda, az IKE,hány gyermek járt vallásórára,milyen szeretetszolgálatot végeztünk,hogyan áll anyagilag az egyházközség ,milyen javítási-teljes felújítási munkálatokat sikerült elvégezni,hogyan áplotuk a kapcsolatainkat, milyen fontosabb események történtek az egyházközségben.
-Január 20-án Bernád Ilona marosvásárhelyi népi-és természetgyógyász tartott előadást : A magyar népi immunerősítés témával,valamint bemutatta legújabb megjelent  könyvét,amely belső mongóliai-tibeti útinapló alcímet viseli .
-Január 28-án megérkezett hollandiai testvérgyülekezetünk (Oude Tonge) újabbb segélyszállít- mánya .Így az óvodát újra játékokkal tudtuk támogatni és a sportegyesület(a labdarugócsapatok) is több rend  felszerelést kapott.
-Istennek hála  az idén is sikerült megszervezni az Egyetemes Imahetet február 1-e és  8-a közt.Az Imahét  porgramját a koreai  keresztyének állították össze,vezérigéje : „...hogy eggyé legyenek kezedben....”  Ezékiel.37:17
A szokásokhoz híven az idén is vendéglelkipásztorok hirdették Isten igéjét.Ungvári Barna-András helybeli  lelkipásztor vasárnap esti az Imahét programjába bevezető szolgálata után, hétfőn Simó Gábor mikóújfalusi római katolikus  plébános,kedden Deák Botond lelkipásztor, szerdán  Bíró Attila kökösi unitárius lelkipásztor,csütörtökön Elekes Levente fotos-martonosi lelkipásztor,pénteken Koszta István krizbai evangélikus-lutheránus lelkipásztor,  szombaton Sánta Imre bikfalvi lelkipásztor  hirdette Isten igéjét.Minden imaheti estét szebbé tettek a szavaltok,az énekek,a szintertizátoron való játék.Szombaton az IKE énekelt.
Az Imahét február 8-án,vasárnap szeretetvendégséggel zárult
-Január és február egy része a felkészülés ideje is volt,mert Február 20-án a Református Dalárda és Nőszövetség az idén is megrendezte a Farsangi hagyományos , műsorral egybekötött kosaras bálját.Az idei előadás jeleneteket tartalmazott Petőfi Sándor : A helység kalapácsa című művéből. Betanították:Ungváriné Szakács Judit tiszteletesasszony és Szabó Margit igazgatónő. Erőt,egészséget és kitartást kívánuk atyánkfiainak,hogy továbbra is tudják ápolni e hagyományt s örömmel legyenek a színpadon ötven,hatvan,hetven vagy nyolcvan évesen is.


 

 

Húshagyókedden, február 24-én ,a hagyományoknak megfelelően a Nőszövetség tagjai idén is elkészítették a kb.600 darab pánkót és elosztották az óvódásoknak,iskolásoknak,pedagógusoknak s a Polgármesteri Hivatal alkalmazottainak.  
-Szeretettel hívunk és várunk mindenkit a minden szerda este 7 órakor kezdődő Felnőtt Bibliaórára,a minden pénteken este 7 órakor kezdődő Ifjúsági Bibliakörre,valamint a vasárnapi vallásórákra,de. 9 óra 30 perctől az I-IV osztályosokat,12 óra 30 perctől az V-VI osztályosokat.
                            Ungvári Barna-András    
              református lelkipásztor

 

 

 

 

 

Utolsó frissítés ( 2009. április 19. )
 
< Előző