Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow A jövőnek építettek 2009.05.15
A jövőnek építettek 2009.05.15 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. július 27.

A jövőnek építettek (Iskolaavatás Uzonban)

                                          
            
Teljes méretű kép megtekintése  ==============
 

Igazi közösségi ünneppel nyitottak idén az uzoni falunapok: a községközpont korszerű iskolát avatott, és ezen az eseményen nem csak a helybeliek öregje-fiatalja, hanem a szomszédos települések küldöttsége is megjelent.

A feszes díszöltözetekben meghatott, izgatott, mosolygó arcokat lehetett látni mindenütt, és a hangulatot jelzi, hogy délben együtt ültek le ebédelni a hivatalos személyek és egyszerű nézők. Volt, aminek örvendeni: ötévi munka után szép, tágas, az utolsó szegig felújított épületbe költözhetnek a gyermekek. A hatvanas években épített, Tatrangi Sándor nevét viselő iskolát hőközponttal látták el, tetőterét is beépítették, és ettől kezdve kilenc, újdonatúj bútorzattal berendezett teremben folyik majd az oktatás. Az intézmény jelmondata: megújulni a gyökerekből, hagyományokból.

A délelőtti időpont dacára zsúfolásig megtelt tegnap a kultúrotthon: aki tudott, mindenki eljött a nyitó rendezvényre is. Elsőként Ráduly István polgármester üdvözölte a megvalósítást, megköszönte a tanfelügyelőség és az önkormányzat támogatását, a pedagógusok kitartását, a szülők türelmét: harcolni kellett, de megérte — mondotta. Szabó Margit iskolaigazgató felsorolta a munkálatokat, a pénzforrásokat (pályázat, EU-alapok, Világbank, állami és önkormányzati hozzájárulás, utóbbi az összköltség 30 százaléka, azaz egymillió lej), említette a nehézségeket, és felhívta a figyelmet arra, hogy a több híres embert is adó uzoni iskola 361 éves múltra tekint vissza; ma is erős alapokon áll, a templom és a községháza között, hármas egységben.

Miloslav Dermisek aligazgató románul is köszöntötte a jelenlevőket, majd Farkas Csaba tanfelügyelő tolmácsolta a szakmai felsőbbség elégedettségét, Demeter János, a megyei tanács elnökhelyettese pedig annak az örömének adott hangot, hogy a hét-nyolc évvel ezelőtti helyzethez képest valós összefogást, közösségi szellemet és ennek megfelelő eredményeket tapasztalhat Uzonban a látogató. Széplaki Károly nyugalmazott iskolaigazgató levélben emlékeztetett a rosszabb időkre (volt, amikor öt különböző épületben tanítottak), és arra, hogy itt azért mindig élénk tevékenység folyt, országos hírű szabadegyetem előadói, felkészült tanárok, lelki megerősítést szolgáló lelkipásztorok tartották ébren a szellemiek iránti érdeklődést.

A műsort a kisebb és nagyobb diákok szolgáltatták rövid, de jól kidolgozott és begyakorolt fellépésekkel: énekeltek, szavaltak, táncoltak, és igen-igen nagy tapsot arattak; külön összeállítást mutatott be a román tagozat. Ezután vonult mindenki a felvirágozott, városi szemmel csak irigyelhető méretű iskolaudvarra, ahol Ungvári Barna-András református lelkipásztor lelki épülésre buzdított; az áldás és a közösen elmormolt miatyánk után Farkas Csaba és Ráduly István elvágta a szalagot. Bent különféle kiállításokat szerveztek erre az alkalomra: gyermekek munkáiból (tematikus plakátokból és makettekből), de volt néprajzterem is (pár évtizede még használatban levő tárgyakból), máshol a községhez tartozó falvak diákjai mutatkoztak be, a folyosókat pedig irodalmi nagyságok, illetve a vidék épített örökségét felmutató fényképek színesítették. Az uzoni iskolában jelenleg 254 gyermek tanul, ötödiktől nyolcadikig a szomszédos falvakból is ide ingáznak a legtöbben. Készül is az intézmény monográfiája — árulta el Ambrus Anna tanárnő, akinek a tavaly decemberben saját költségén kiadott falutörténetéből már alig maradt néhány példány a tegnapi bemutatóra. A könyv a kezdetektől napjainkig az élet minden területét próbálja felölelni a mindennapoktól az ünnepekig, és meg is töltötte érdeklődőkkel a könyvtárat, dacára annak, hogy sokan olvasták már. De ezzel még nem merült ki a művelődési kínálat: délután Kányádi Sándor verseinek tapsolhattak a betérők, este pedig a bodoki fiataloknak, akik Tamási Áron Énekes madár című darabjával örvendeztették meg az uzoni közönséget.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Demeter J.Ildikó

Utolsó frissítés ( 2009. július 27. )
 
< Előző   Következő >