Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2009-es év hírei arrow Csendes megemlékezés 2009.11.6.
Csendes megemlékezés 2009.11.6. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. november 06.
2009 november 6., péntek: Közélet
Csendes megemlékezés - Kisgyörgy Zoltán


Ujjvárossy Józsefre emlékeznek halálának 90. évfordulóján az uzoni református templomban a vasárnap délelőtti, 11 órakor kezdődő istentiszteleten.

Torja szülötte volt, gyerekként elvesztette édesapját, kökösi nagybátyja, Bíró Áron tudós református pap taníttatta. Édesanyja hívására hazajött az uzoni birtokra, s így örökös uzoninak tekintette magát. Uzoni udvarházában hunyt el 1919-ben, porai is Uzonban pihennek. Az Uzoni Református Egyházközség gondnokának,a Sepsi Református Egyházmegye főgondnokának, a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium örökös tiszteletbeli főgondnokának életét és munkásságát Botos Ferenc nyugalmazott nyelvtanár ismerteti. Erdészmérnök és királyi tanácsos volt, uzoni nagybirtokos. Itt alakított mintagazdaságot, olvasóegyletet, takarékpénztárat, kepeválsági,szegény,úrasztali és harangozóalapot. Túl azon, hogy mindenese volt az említett kollégium sorsa alakulásának, külön érdeme, hogy nem államosították akkoron az uzoni Tatrangi Sándor Református Iskolát.

Ujjvárossy József sepsiszentgyörgyi és uzoni emlékezetének felújítását immár néhai Gocz József sepsiszentgyörgyi ismert közéleti személyiség szorgalmazta. Emlékplaketteket készíttetett az egyházmegye székházára, a kollégium számára, a kökösi és uzoni református egyázközségeknek, emlékkopjákat rendelt a csernátoni Haszmann-műhelytől, melynek avató-szentelő ünnepségét, sajnos, nem érhette meg. Nos, az emlékkopja elkészült, a vasárnapi istentiszteleten helyezik el és áldják meg az uzoni református templom emlékkertjében.

Utolsó frissítés ( 2009. december 05. )
 
< Előző   Következő >