Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2009-es év hírei arrow Esett, de szép szivárvány ragyogta be az eget 2009.11.15.
Esett, de szép szivárvány ragyogta be az eget 2009.11.15. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. december 05.
2009 november 19., csütörtök: Kultúra
Esett, de szép szivárvány ragyogta be az eget - Sylvester Lajos


Tömött kultúrházi részvétellel tizenöt éves évfordulót tartottak Uzonban: a Jókai Mór Közművelődési Egyesületét és az ennek kebelében működő, ugyancsak másfél évtizedes múltra visszatekintő Szivárvány Női Kórusét.

 Ez alkalommal vendégül látták a zágoni Mikes Kelemen Vegyes Kart (karnagy: Bokor Emma), a Szemerjai Református Dalárdát (Sipos Zoltán), a Brassói Magyar Dalárdát (Klára Mária), az Illyefalvi Vegyes Kart (Jakab Csaba), az Uzoni Református Dalárdát (Kóréh István), a sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus Vegyes Kart (László Attila) az uzoni Atlantis Ifjúsági Fúvószenekart (Ugron Ernő), és természetesen fellépett az Uzoni Szivárvány Női Kórus a sepsiszentgyörgyi Keresztes Enikő tanárnő vezetésével.

A megnyító délelőtti református istentiszteleten  igét hirdetett Ungvári Barna-András helybeli  lelkipásztor a Zsoltárok könyve 57:8-12 versei alapján.Az ezt követő műsorfolyamon mintegy negyven kórusmű szerepelt, a repertoár Kodály, Bartók és az ő követőik szellemében a magyar identitástudatot, a hitéletet erősítő, a népi és az egyetemes zenekultúra alkotásait reprezentáló művekből tevődött össze. A Jókai Mór nevét viselő uzoni kultúrotthon (Jókai két ízben is megfordult Uzonban, felesége, Laborfalvi Róza szentiváni származású volt) ünnepi hangulatát meghatározta annak belső díszítése, ápoltsága, a fellépő kórusok igényes és elegáns, népi és polgári ihletésű öltözéke. A 7. uzoni kórustalálkozó nem egy rutinos, műsorszámokat ledaráló rendezvényre sikeredett, hanem közösségeket megtartó, az összetartást erősítő kulturális eseménnyé vált. A hangverseny csúcspontja a közös zárószám volt, amikor a zsúfolásig telt terem, az uzoni Szivárvány Női Kórus és az Atlantis fú­vószenekar együtt énekelte Giuseppe Verdi Rabszolgák kórusát a Nabucco című operából.

Az uzoni asszonykórus tizenöt éve a szó szoros értelmében is székely színfoltként van jelen a Kárpát-medencében. A háromszéki fellépések mellett Magyarországon Csorvás, Tököl, Szigetújfalu, Tolna, Mende és Budapest nagy sikerű szerepléseik helyszíne. A Szivárvány Kórusban jelenleg tizenhatan énekelnek, tagja a Romániai Magyar Dalosszövetségnek, 1997-ben elnyerték a bodoki egyházzenei találkozó aranyfokozatát, 1999-ben Kiemelt Nívódíjat szereztek, Keresztes Enikő karmestert Seprődi János-díjjal tüntették ki.

A Szivárvány kórus 1999-ben felszentelt és megáldott zászlóját a törökországi Rodostóban Székely Ábrahám — Ibrahim Müteferrika — szobrának avatásán és a tekirdagi ünnepi felvonuláson is lobogtatta a szél, lengette az Úz-völgyi katonai sírkertben is, ahol az augusztusi évfordulók egyikén eredeti szerzeménnyel, az Úzi határőrballadával szerepeltek.

Tizenöt éves, nemzeti elkötelezettségű tevékenységük írásos és képi dokumentumai a Tatrangi Sándor Általános Iskolában két tantermet foglalnak el.

Uzonban a maratoni rendezvény idején hullott a tömött, apró szemű eső. De a kórusok műsorszámai alatt az volt az érzésünk, hogy szivárvány íve feszül a színpad, a terem és Uzon felett. Szép szivárvány ragyogta be az eget, amelybe néha bele-belevillámlott és -dörgött a Rabszolgák kórusa, hogy sorsunkra és létünk körülményeire figyelmeztessen, s erőt adjon a magyar sors terének nyitogatásához.

Sikerük nem csupán az övék, hanem Uzon népének, a nagyszámú és önzetlen támogatók seregének is nagy élménye.

   

 

Utolsó frissítés ( 2009. december 05. )
 
< Előző   Következő >