Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2010-es év hírei arrow A barcaföldvári áldozatokra emlékeztünk 2010.11.04.
A barcaföldvári áldozatokra emlékeztünk 2010.11.04. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. november 08.
A barcaföldvári áldozatokra emlékeztünk
A hivatalosságok koszorúzása után a hídvégiek is elhelyezték az emlékezés virágait
 
Halottak napja után, a nemzeti gyásznapon, tegnap ismét a barcaföldvári fogoly­tábor áldozataira emlékeztünk, immár tizenegyedszer.

A Hídvég és Földvár között, Ungvári Barna András korábbi hídvégi, jelenleg uzoni református lelkipásztor, a Sepsi Református Egyházmegye főjegyzője által megálmodott és kiharcolt, az 1944—45 között működtetett fogolytábor helyén létesített emlékkertben ezúttal nyolcvanan gyűltünk össze.
Korábban esőben, fagyban, idén szép napsütésben, tavaly még mocsáron, szeméttelepen át, ezúttal a szervezők által az alkalomra elgyalultatott földúton közelítettük meg az emlékhelyet. A házigazdák nevében Kovács Attila, a Brassó megyei RMDSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, Barabás T. János, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetségének tanácsosa átadta kormánya üzenetét, majd Ungvári Barna tartotta meg emlékbeszédét, melyben Máthé Albert szárazajtai túlélő vallomásából idézett. Ezt követően a magyar történelmi egyházak brassói képviselői szóltak az egybegyűltekhez. Bálint László újvárosi református, Koszta István evangélikus, Szász Ferenc újvárosi unitárius lelkész és Ciprian Scheianu bolonyai káplán olvasott igét, emlékezett és emlékeztetett az áldozatokra, illetve mondott imát. Koszorúzás és himnuszaink eléneklése után a hidvégi református gyülekezet a parókián kialakított emlékszobában szokás szerint vendégül látta a résztvevőket.

2010. november 5., péntek: Közélet

 

Utolsó frissítés ( 2010. november 08. )
 
< Előző   Következő >