Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2012-es év hírei arrow Iskolanap a faluközösség részvételével 2012.05.18.
Iskolanap a faluközösség részvételével 2012.05.18. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. október 08.
2012. május 19., szombat: Közélet -Háromszék

Iskolanap a faluközösség részvételével (Uzon)

A szerzőte felvétele
A szerzőte felvétele
Van, mivel büszkélkednie az uzoni Tatrangi Sándor I–VIII. osztályos iskolának, van, mivel büszkélkedniük az ott tanuló gyerekeknek, a velük foglalkozó pedagógusoknak – vonható le a tegnapi uzoni iskolanap alapkövetkeztetése.
Teljes méretű kép megtekintése  ==============  A kilencedik alkalommal megtartott rendezvény kiemelkedő eseménye az iskola mindenkori pedagógusai emlékére állított kopjafa ünnepélyes avatása.
A nap nyitányára a kultúrotthonban került sor, a tanulók, pedagógusok, szülők, nagyszülők – egyszóval az egész faluközösség – részvételével. Fontos-e évről évre ennyi összetett tevékenységet szervezni egy iskolanap keretében, szükséges-e ez a közösségnek? – tette fel a szónoki kérdést megnyitóbeszédében Szabó Margit iskolaigazgató. A választ Csaba testvér – akinek ez évi, uzoni látogatása láthatóan mély nyomokat hagyott a községben – gondolatával adta meg: nekünk nem önmagunk perceit, hanem a szeretet tetteit kell szaporítanunk a földön. Aztán a kultúrcsoportok léptek színpadra. Az uzoni tanítónők közreműködésével az elemisták népi gyermek­já­tékokat mutattak be. Fellépett az iskolakórus, szavalatok hangzottak el, a román nyelvű össze­állítás sem ma­radt el. Záróak­kord­ként ugrós táncokkal szó­rakoz­tatták a tanulók a nagyérdeműt.
Az iskolanap tisz­teletbeli meghívottjaként Füzes Osz­kárné Bajtai Er­zsé­bet, Magyar­or­szág bukaresti nagy­kö­vetének felesége könyvcsomaggal ajándékozta meg az iskola könyvtárát. Nagy Hajnalka aligazgatónő a támogatók munkáját méltatta. Felavatták a mindenkori pedagógusok emlékére állított kopjafát (Horváth Péter sepsiszentgyörgyi fafara­gó munkája). A leleplezés előtt Ungvári Barna András uzoni református lelkipásztor, a Sepsi Református Egyházmegye főjegy­zője visszatekintett az uzoni oktatás 364 évére,bemutatva a református iskolában tanítók-iskolamesterek névsorát, amelyet  az 1648-tól vezetett református egyházi jegyzőkönyv utolsó oldalán jegyeztek fel és őriztek meg. Alap­gondolatként szűrte le: az iskola a közösség életében mindig fontos szerepet töltött be s ehhez a református egyház is derekasan hozzájárult. Fotó- és kézműves-kiállítást, újrafelhasználható anyagokból ké­szült tárgyakat tekinthettek meg a résztvevők. He­lyet kaptak a nemezelők, üvegfestők, sőt, az iskolások, óvodások munkái­ból kézművesvásárt is szerveztek. Ebéd után barantabemutatón, ügyességi játékokon szórakoztak a jelenlévők, az óvodapedagógusok arcfestéssel várták a kicsiket. Az egyik legjelentősebb vetélkedő a második alkalommal megszervezett Arany­penna verseny, melyen újságírói, szerkesztői tehetségüket mutathatták be a tanulók. Hat iskola "szerkesztősége" nevezett a versenyre – Gidófalva, Réty, Dál­nok, Nagy­borosnyó, Illyefalva, Uzon, Szentivánla­borfalva és Lisznyó képviseletében. A Veress Kinga magyartanárnő koordinálta vetélkedőre szerkesztett lapokat háromtagú zsűri bírálta – a megyei könyvtár képviseletében Szonda Szabolcs igazgató és Lokodi Anna, valamint Farcádi Botond, a Háromszék napilap főszerkesztője. Végül a rétyi Antos János Általános Iskola szerkesztősége vitte el az Aranypennát. A fáradtságos napot tánc­ház zárta.
 
< Előző   Következő >