Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow Régi toborzások hangulatát elevenítették fel 2012.05.19.
Régi toborzások hangulatát elevenítették fel 2012.05.19. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. október 08.
2012. május 21., hétfő: Közélet

Régi toborzások hangulatát elevenítették fel

Indulás Uzonból                                            Fotó: Henning János
Indulás Uzonból Fotó: Henning János
Percnyi pontossággal a beharangozott kilenc órakor vonultak be a huszárok az idei huszártoborzó első állomáshelyére, az uzoni községháza elé.
Sok szó nem esett, Kádár László hagyományőrző huszárkapitány kérésére dr. Ráduly István polgármester megadta az engedélyt a toborzás megkezdésére. Bethlen Gergely leveléből idézve csábította az uzoni legényeket a csapatba a huszárok szószólója. Lóra, polgártársak, hazáért, nemzetért, mindenkit nyílt karokkal várunk – hangzott el, majd a Húzd rá, komám-ra zendítettek a huszárokat kísérő zenészek. Nem hiába, maroknyi legény állt a verbunkba, s fel is esküdtek a huszárcsapatban való részvételre, a haza szolgálatára.
A ceremónia folytatásaként az uzoni polgármester engedélyt kapott Tamás Sándor megyeitanács-elnöktől – a huszárcsapat egyik legszebb lovát megülő "honvédtől" –, hogy a helyi hagyományőrzők feltűzhessék szalagjukat a csapatzászlóra. Az engedélyt megadták, a szalagot felkötötték. A történelmi egyházak képviselői,Ungvári Barna András református lelkipásztor és Albert Imre római katolikus plébános megáldották,illetve megszentelték a toborzó résztevevőit. A huszárok megkezdték kétnapos, embert és lovat nem kímélő, Alsó-Három­széket és Orbaiszéket érintő körútjukat.
Az uzoni tiszteletkör után a következő toborzó helyszíne Réty volt, de a közbeeső falvakban is megálltak az őket váró közönség nagy örömére. A toborzás Nagyborosnyón, Barátoson folytatódott, több falu érintésével estére Kovásznára érkezett az útközben harminc fővel is gyarapodó huszárcsapat. A kovásznai toborzás leg­nagyobb nyeresége volt Lőrincz Zsigmond polgármester, aki a város határában lóháton várta a csapatot, majd gondoskodott a vitézek szórakoztatásáról és lovaik ellátásáról. A csomakőrösi bál némelyek számára hajnalig tartott.
Vasárnap reggel a polgári lakosság örömére Kovásznán vonultak fel a huszárok, majd Zabola érintésével haladtak tovább Kézdiszék felé.
Tegnap reggel a huszárok Csomakőrösről indultak Za­bolára, ahol a község vezetősége és apraja-nagyja fogadta őket. Az éjszakába nyúló bál és az előző nap megtett hosszú lovaglás után már nem lehetett tartani az előre leszögezett programot, Imecs­falvára közel egyórás késéssel érkeztek a huszárok és a kíséretükben levő lovas szekerek, valamint a kézdimartonfalvi tüzérek, akik Gábor Áron ágyújának hű mását is magukkal vitték. A hagyományőrzők Imecs­falváról Szentkatolna felé indultak, ahová fél négykor érkeztek meg. A római katolikus temp­lom közelében több mint kétszáz fős tömeg várta őket. A hirtelen jött zápor nem szélesztette szét a közönséget. Kádár László huszárkapitány jelentése után Fülöp Barna alpolgármester szalagot tűzött a huszárok harci zászlajára, majd pálinkával és friss kürtőskaláccsal kínálták a vendégeket. A harmadik huszártoborzó Szent­­katolnán ért véget.
Fazakas Péter hagyományőrző huszár tegnap este így összegzett a toborzásról: "Felemelő, szívélyes fogadtatásban részesültünk mindenhol, igazi, a régi toborzások hangulatát felelevenítő környezetben telt a két nap."
Utolsó frissítés ( 2012. október 08. )
 
< Előző   Következő >