Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Hírek-News arrow 2012-es év hírei arrow Hegedűvarázs, főhajtás Uzonban 2012.10.06.
Hegedűvarázs, főhajtás Uzonban 2012.10.06. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. október 08.
2012. október 8., hétfő: Közélet

Hegedűvarázs, főhajtás Uzonban

A szerző felvétele
A szerző felvétele

Uzonban szombaton kilenc koszorút helyeztek el a községközpont emlékhelyeinél és a református templom bejáratánál az aradi vértanúk emlékére. Ám a legnagyobb tiszteletadásra bent, a templomban került sor. A hazáért életüket adó hősök tiszteletére a zsúfolásig telt padsorokban állva énekelték a jelenlévők a székely himnuszt – a zenei kíséretet a világhírű hegedűművész, Mága Zoltán adta. Az úr asztalán 13 mécses emlékeztetett a hősökre, a parányi fények között a Budapestről elhozott Szent Korona hiteles mása tündöklött.

Mága Zoltán uzoni fellépését Ráduly István községvezető álmodta meg, elképzelése Kocsi János nagykátai polgármester támogatásával valósulhatott meg. Mint kiderült, az elöljáró a művész Zoltán kisfiának keresztapja, így közeli kapcsolatban áll a mesterrel. A Szent Korona másának Uzonba érkezéséért Földes István, A Kárpát-medencében Élő Magyarokért Kiemelten Közhasznú Ala­pítvány elnöke járt közben.
A korona meglepetésszerű templomba érkezését Ung­vári Barna András lelkipásztor jelentette be, majd miután az ereklyét elhelyezték Isten asztalán, Ráduly István mondott beszédet. „Olyan zenei jelenségnek lehetünk tanúi, amelyet Uzon­ban és térségében nem mindennap lehet hallani. Uzon fölzárkózik a városok szintjére” – hangoztatta Mága Zoltán legújabb koncertútjára utalva. Uzoni fellépése a 100 koncert a magyar zenei kultúráért 13. állomása, eddig több mint ötvenezren vettek részt előadásain. A koncertsorozat célja a híres magyar zeneszerzők műveinek ismertetése a világban – mondta a művész, nem titkolva, hogy ezzel a kezdeményezésével is be szeretne kerülni a rekordok könyvébe. Száz jótékonysági templomi koncert címmel szervezett adománygyűjtő körutat, akkor százmillió forint értékben sikerült adományokat összegyűjtenie rászoruló embertársai számára – kezdeményezése bekerült a Gui­ness rekordok könyvébe. „Sze­gény családból származom, és gyermekkoromban megígértem az Úrnak, ha egyszer kitörök a szegénységből, mindhalálig segíteni fogom elesett embertársaimat” – fogalmazta meg életcélját a művész. A több mint kétórás hegedűvarázs alatt közismert és a köztudatban kevésbé élő dallamok hangzottak el, a koncert közben a közönség többször állva tapsolt. Az előadás végén Rá­duly István kisméretű faragott székely kapuval ajándékozta meg a művészt. Ezen át bármikor beléphet Uzonba – mondta. És mivel a község négy úton közelíthető meg, további három kaput ajándékozott Kocsi Jánosnak, Földes Istvánnak és Pap Teréziának, Nagykáta alpolgármesterének. Mága Zoltán CD-lemezekkel kedveskedett, Földes  István  Tamás Sán­dor­nak, Klárik László­nak és Kocsi Jánosnak ajándékozott díszkötetet. Ung­vári Barna András lelkipásztor Mága Zoltánnak  az egyházközségről is szóló könyvet ajándékozott.
Utolsó frissítés ( 2012. október 08. )
 
< Előző   Következő >