Javascript must be enabled in your browser to use this page.
Please enable Javascript under your Tools menu in your browser.
Once javascript is enabled Click here to go back to Uzoni Református Egyházközség Hivatalos Honlapja
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
Nyítólap arrow Blog arrow Főhajtás Székelyföldön-Mága Zoltán 2012.10.06.
Főhajtás Székelyföldön-Mága Zoltán 2012.10.06. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. október 09.

Főhajtás Székelyföldön        ( https://www.facebook.com/pages/Mága-Zoltán-hegedűművész    -alapján)


Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei, valamint az 1849. október 6-án Aradon kivégzett 13 honvédtábornokra és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére emlékezett Mága Zoltán Hegedűvarázs című gálaestjével a nemzeti gyásznapon, az erdélyi Uzon település református nagytemplomában.

Sepsiszentgyörgy katolikus temploma után a református egyház látta vendégül a Székelyföldön is rendkívül megbecsült és elismert művészt, hogy együtt emlékezzenek a hősökre és vértanúkra, és hallhassák hegedűjéből a legismertebb magyar zeneszerzők remekműveit.
Az uzoni református nagytemplom zsúfoltságig megtelt. A lelkipásztor elmondása szerint még soha ennyi ember nem gyűlt össze egyszerre Isten házában, így igazi ünnepnapnak számított egyházuk életében is ez az esemény.
A gálakoncert előtt koszorúzással emlékeztek az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján, Aradon kivégzett magyar honvédsereg 12 tábornokára és egy ezredesére, akik a bukást követően kerültek osztrák fogságba.
A koncertet és a közös megemlékezést az erdélyi település magyarországi testvérvárosa, Nagykáta önkormányzata és polgármestere, Kocsi János kezdeményezte. Nagykáta és Uzon közötti kapcsolatot a Há­rom­székről elszármazott Simon Kinga kezdeményezte, és tavaly kötötték meg a települések vezetői az erről szóló szerződést. A megállapodás tartalma szerint elősegíteni kívánják a két település közötti kapcsolatot önkormányzati, gazdasági, kulturális, oktatási, sport és más területeken való baráti együttműködéssel.
Ennek bizonyítékául most közösen emlékeztek a vértanúkra, és ápolták az egyetemes magyar kultúrát. Már a koszorúzás utáni koncert is egy meghitt pillanattal indult: a magyar Szent korona másolatát, amelyet Földes István,a Kárpátmedencé- ben  Élő Magyarokért Kiemelten Közhasznú Alapítvány elnöke és Kocsi János polgármester vitt testvértelepülésre, székely gyermekek vitték be a templomba. Meghitt és ünnepi hangulat árasztotta el a református templomot. A katolikus és református egyház, valamint a közigazgatás vezetői ott ültek a közönség soraiban, és a vendégek, akik közül a legidősebb egy 90 éves néni volt, a legifjabb pedig másfél éves, együtt tapsoltak sokszor felállva, kifejezve hálájukat és tiszteletüket a művésznek a legszebb magyar dallamok interpretálásáért.
A székely emberektől kapott mérhetetlen szeretet és tisztelet hálájaként a művész a Hangok és harangok című, a 100 templomi koncertsorozatát bemutató könyvét és Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című, platinalemezes CD-jét osztogatta ajándékba a közönség tagjainak és a két történelmi egyház képviselőjének.
Mága Zoltán a műsor közben többször is elmondta, hogy mennyire tiszteli és szereti az Erdélyben élő magyarokat, és kifejtette, miért szeret a régi magyar városok utcáin sétálni.
Az uzoni polgároktól a koncert végén egy székely kaput kapott ajándékba. Az erdélyi magyarság jelképévé vált tárgyat a település polgármestere és a református lelkész adta át, akik mint elmondták, a székely kapu jelképezze azt, hogy azon keresztül bármikor visszatérhet hozzájuk, szeretettel fogadják, és kapujuk mindig nyitva áll előtte.
Mága Zoltán megígérte, hogy hamarosan visszatér Erdélybe, hogy segítse a hátrányos helyzetben élő, tanulni vágyó fiatalokat, és népszerűsítse a magyar zenét, ápolja a kultúrát.

A Hegedűvarázs legközelebb már Magyarországon folytatódik, Pécsett a Kodály Központban találkozhatnak újra a hegedűművésszel és művésztársaival.

 https://www.facebook.com/pages/Mága-Zoltán-hegedűművész    -alapján

 
< Előző   Következő >